Gündem

Ekrem İmamoğlu canlı yayında İBB’de yapılan büyük israf hakkında Sayıştay raporunu gösterdi

Dün akşam saat 21:00’da Millet ittifakı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ve Cumhuriyet İttifakı adayı Binali Yıldırım ortak canlı yayında bir araya geldiler. Moderatörlüğünü İsmail Küçükkaya ‘nın yönettiği tartışma programında, Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım hem Küçükkaya ‘nın sorularını yanıtladı hem de birbirlerine yönelttikleri soruları yanıtladılar.

Ekrem İmamoğlu canlı yayında İBB’de yapılan büyük israf hakkında Sayıştay raporunu gösterdi

Yaklaşık 2 saat 30 dakika süren Canlı yayın tartışma programında adaylara, sorulan soruları cevaplamaları için üçer dakikalık süre verildi. Program başında öncelikle İBB 31 Mart yerel seçim süreci hakkında sorular soran Küçükkaya daha sonra, İBB hakkında söylenen bazı iddialar ile ilgili Binali Yıldırım’a ve Ekrem İmamoğlu’na sorular yöneltti. Sayıştay raporlarını referans göstererek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ihtiyaçtan fazla çok sayıda binek aracın olmasını, vakıflara aktarılan paraları rakamsal olarak telaffuz ederek İBB’de yapılan bu israfları nasıl önleyeceksiniz diye sordu. Bu soruyu önce Yıldırım cevapladı. Yıldırım, Küçükkaya’ya ‘’sen Sayıştay raporunu okudun mu? Diye soruya soruyla yanıt verdi Küçükkaya’nın hayır okumadım ama günlerce manşetlerden düşmedi ve bununla ilgili olarak da Sayıştay’dan herhangi bir yalanlama gelmedi dedi. Bunun üzerine Yıldırım, İBB hakkında çıkan İsraf iddialarını yalanladı. Sayıştay raporunda öyle bir şey yazmıyor dedi. Ayrıca Yıldırım, İstanbul belediyesinin vakıflara nakdi yardım yapamayacağını vurgulayarak, İBB’nin yaptığı tüm israf iddialarının doğru olmadığını savundu.

İBB’de yaşanan israf hakkında ki iddiaları aynı soru şekli ile Ekrem İmamoğlu’na soruldu. Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ın ‘’Sayıştay raporunda yazmıyor. Bu iddialar yalan’’ demesi üzerine, İmamoğlu yanında getirdiği Sayıştay raporunu gösterdi. ‘’bu Sayıştay raporunda her şey yazıyor. İsterseniz hepsini tek tek okurum’’ dedi.  Sayıştay raporundan örnekler vererek vakıflara aktarılan yardımları ve İBB’de yapılan israfları tek tek söyledi. İmamoğlu, Sayıştay raporunda yazan İBB’de ki araç sayısını göstererek, İBB yönetiminde ki her bir kişiye 7 aracın düştüğünün altını çizdi. İmamoğlu’nun; Yıldırım’ın ‘’Sayıştay raporunda öyle bir şey yazmıyor’’ demesi üzerine kanıt gösterdiği rapor karşısında Yıldırım, ‘’ben o raporu okumadım’’ demekle yetindi. İşte O konuşmaların tam metni;

İşte o tartışma:

İSMAİL KÜÇÜKKAYA: Bir Sayıştayraporu var. Son 5 yılda 753 milyon bir zarardan bahsediliyor. Son zamanlarda çok tartışma konusu vakıflara ayrılan son 1 yılda 308 milyon lira. Belediye başkanı olunca siz nasıl yapacaksınız?

YILDIRIM: Sayıştay raporunu gördünüz mü İsmail Bey. Sayıştay raporunda öyle bir rakam yok. 108 milyon mu ne. Bu yalan. Yalan olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklandı.

KÜÇÜKKAYA: Sayıştay’dan hiç yalanlama gelmedi.

YILDIRIM: Geldi, onu bilmenizi isterim. Maalesef yeterince bu konu duyurulamadı. Onların yerine biz duyurmak zorunda kaldık. Böyle bir şey yok, kısacası yalan. Hadi doğru değil diyelim, Ekrem Bey alınmasın. Nitekim o televizyon programında bir düzeltmeyi yapınca ‘doğru değilmiş’ dedi ve geçiş yaptı. Değerli arkadaşımız bu konularda daha ilkeli davranmasını beklerim. Bu güne kadar ortaya atıp, kafa bulandırmaya çalışıp, bütün meselelerin doğru olmadığı ortaya çıktı. Bunları tek tek sayarım. Ama ben zul duyarım. Ama biz İstanbul’u konuşamadık. Vakıflarla ilgili de açıklamalar yapıldı. Zaten belediyeler vakıflara nakit kaynak aktaramaz.

KÜÇÜKKAYA: Arazi verir

YILDIRIM: Bu vakıflar eğitime destek veriyor, sosyal sorumluluk projeleri yapıyor. Yaptıkları iş tamamen kamu yararı. FETÖ’nün beyin yıkamak için gençleri devşirip, 15 Temmuz’u başımıza sardıysa bu vakıflar da o tehlikeyi bir daha yaşamamak için bu işleri yapıyor.

İMAMOĞLU: (Çantasından Sayıştay raporunu çıkararak) İstanbul’un en büyük sorunu yoksulluk. Kul hakkı meselesini çok önemsiyoruz. Sayıştay denetiminden çıkan raporu arzu ederse sayın Yıldırım’a takdim ederim. İETT ve İSKİ’de 753 milyon TL’ye ulaştığını söylüyor.

Ekrem İmamoğlu canlı yayında İBB’de yapılan büyük israf hakkında Sayıştay raporunu gösterdi

Yanıltılmış olabilir, aldatılmış olabilir. İstanbul’un bilboardlara cevap yazdılar. Şu an bir seçim süreci, bunu kimler asıyor. 23 Haziran’dan sonra ona karar verir. Sadece İBB’ye ait, ihtiyaç fazlası araç kullanma 1810 araç. 7 personele bir binek araç düşüyor. Tasarruf yapacağız, ekonomik seferberlik başlatacağız.

KÜÇÜKKAYA: (Yıldırım’a raporu göstererek): Siz onu okudunuz mu efendim?

YILDIRIM: Yok ben onu okumadım.

Bir Yorum

  1. Millet alacagini aldi yalanlarla insanlarin kafasini bulandirmak akla ziyan bir davranis.23 haziranda hal tercihini Devlet adabina uygun hareket eden adayini oy verecektir.

  2. Ekrem oglunun ard arda soyledigi yalanlari yayinlayiniz asıl. Bu konusmada hicbirsey yok. Sayin Binali Yıldırımın fazlaca sozu iesilmis suresi alinmistir. Imamogluna ise ekstra ekstra sure taninmistir. Tas yerinde agırdir. Dun milyonlar karsisinda bir taraf, beyefendiligini ve sportmenligini konusturmus. Diger taraf ise, yalanlarina yalan katmistir. Yok oyle demedim boyle dedim. Yahu kayitlar ortada. Bi kendine gelsin herkes

  3. programı sonuna kadar izledim. şunu gördüm :
    İmamoğlu sorulardan ya kaçtı ya da tatmin edici cevaplar veremedi. icraattan bashedemedi. kısaca kucaklaşalım mutlu olalım deyip geçiştirdi. Binali Yıldırım'ı neredeyse hiç zorlanmadı. Diğer taraftan Yıldırım ise daha çok net ve bu işe hazır olduğunu hissettirdi. İmamoğlunu terleten sorular sordu ve cevabını alamadı. Benim gözümde İmamoğlu sınıfta kalmıştır.

  4. Kendisi Beylikdüzünde iken yazıcı başına yıllık 16000 TL olan bakım onarım giderlerini açıklasın önce birde biraz objektif ve tarafsız olsanız daha iyi olmaz mı ?

  5. Sayıştayında resmi sitesin de yalanladığını da yazın. Madem bir haber yapıyosunuz taraf olmadan. İnsanları doldurmadan objektif olun.

  6. Hakkaten imamaoğlunun sonradan soyadini degistiren samimi bulmadigim konuşmalari ve modaretörün yanli sorulari karşisında yıldırımın dik duruşu herşeyi gözler önüne seriyor.partizanligi kaldiracakmış bağımsız olarak girseydin kimleri b.baskani olursan işlerine son vereceksin chplilerimi akpartilelerimi

  7. ekrem bey çok şey anlattı ne yapacağını söylemeyi unuttu :)

    böylece ekrem beyin de çözüm üretemeyen bir muhalefetten öteye geçememiş biri olduğunu görmüş olduk…
    YAZIK!!!

  8. evet, 2018 – 2019 sayıştay raporu yok, ancak imamoğlu konuşurken açık olan raporu kapatıp kapağını gösterdi. 2017 diyor. her yerde görebilirsiniz sizde.