Gündem

Emeklilik sisteminde milyonlarca kişinin beklediği oldu: O teklif TBMM’den geçti!

Kanunun kabul edilmesi ve TBMM’den geçmesiyle birlikte yeni dönem başlayacak. Koronavirüse karşı alınan tedbirlere toplam da 15 madde daha eklenerek, kabul edildi. İşte eklenen maddeler:

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

Kabul edilen kanuna göre, Türkiye’de yaşamayan vatandaşlar Bireysel Emeklilik Sistemi’nden döviz kuru aracılığıyla faydalanabilecek. Paylar konusunda yüzde 10’luk indirim için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yetki verilecek.

Emeklilik sisteminde milyonlarca kişinin beklediği oldu: O teklif TBMM’den geçti!

Kanun içerisinde emekli, dul ve ölüm maaşlarıyla ilgi bir düzenleme de yer alıyor. Düzenlemeye göre en düşük aylık bin 500 TL’ye çıkartıldı.  

1 YIL ERTELENECEK

Afet bölgelerinde, vatandaşların mağdur olmaması için, elektrik, su ve doğal gaz gibi zorunlu tüketim bedelleri 1 yıl boyunca ertelenebilecek. Ertelenen tutarlar, belirli miktarı geçmediği sürece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanabilecek.

TSE ELEMAN ALABİLECEK

Emeklilik sisteminde milyonlarca kişinin beklediği oldu: O teklif TBMM’den geçti!

Türk Standartları Enstitüsü, yurt içinde ve yurt dışında uzmanlık, özel bilgi ve deneyim gerektiren konularla ilgili inceleme elemanını bünyesine alabilecek. Maaşlar ise, asgari ücretin yüzde 25’ini aşmayacak şekilde günlük olarak belirlenecek.

BİLDİRİMLER ELEKTRONİK OLARAK YAPILACAK

Belirtilen yerlerinde dışında kalan sanayi, ticaret ve sanat amacıyla çalışan kurumlar, kurumlarda barınan öğrenciler ve çalışanlara gerekli bildirimler elektronik ortam üzerinden yapılacak. Bildirimler, muhtarlarla da paylaşılacak.

HAPİS CEZALARINA DÜZENLEME

Tüfek, yivsiz tüfek, tabanca gibi çeşitli silahları imal eden, kullananlar, satışı yapanlar 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacak. Aynı zamanda 500 ila 5 bin gün arasında da para cezası uygulanacak.

Emeklilik sisteminde milyonlarca kişinin beklediği oldu: O teklif TBMM’den geçti!

Silahların sadece taşıyıcılığı yapanlara da 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası gelecek. Tüfeklerin ve tabancaların hiçbir şekilde tanıtımı ve reklamı yapılmayacak. Uyarı halinde konu bir kere daha ihlal edilirse, cezalar üç katına çıkartılacak.

ADLİ KONULARA DÜZENLEME

Türkiye’nin koronavirüsten en az zararla kurtulması için çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Yapılan çalışmalara göre hak sahiplerinin hak kaybına uğramaması için arabuluculuk ve uzlaştırma süreleri 30 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulması kararlaştırıldı.

Aynı zamanda konaklama vergisi ile ilgili yapılan düzenlemede, vergilerin 1 Ocak 2021 tarihine kadar ertelenmesine karar verildi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANMAK İÇİN

Genel sağlık sigortasından yararlanmak isteyen vatandaşlar, eksik günlerini 30 güne tamamlamaları gerekiyordu. Bunun içinde ayda 20 gün ya da daha az süreli çalışmaları gerekiyordu. Kabul edilen kanunla beraber bu süre 8 güne indirildi.

Emeklilik sisteminde milyonlarca kişinin beklediği oldu: O teklif TBMM’den geçti!

Puantaj, ev hizmetleri ve kısmi süreli olarak çalışan kişilere de bir takım düzenlemeler getirildi. Bu kişilerin, eksik prim tamamlama zorunluluğu kaldırıldı.

İŞŞİZLİK SİGORTASI DÜZENLENDİ

İşsizlik Sigortası da düzenlendi. Kişilerin, koronavirüs sebebiyle kısa süreli ödeneklerden yararlanabilmesi için, kısa çalışma tarihi son 3 yıl için 450 güne indirildi.

TURİZM ALANINA DA EL ATILDI

Kanun, turizmi de kapsıyor. 1 Nisan – 30 Haziran 2020 tarihleri arasında kullanma izni, kira bedeli, yararlanma, irtifak hakkı gibi ödeme süreleri hiçbir şart aranmadan 6 ay boyunca ertelenebilecek. Borç ödeme zamanı geldiğinde de faiz ve zam ilavesi yapılmayacak.