Gündem

En Yüksek İhtimalle 7.2 Büyüklüğünde Deprem Olabilir İddiası!

kandilli Rasathanesi Müdürü olarak görev yapan Haluk Özener Marmara depremi ile alakalı olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Söz konusu Özener yaptığı açıklamada; 1939 ila 1999 yılları arasında kırılan faylara dikkat çekerek kırılamayan sadece Mrmara Denizi’nin içi kaldı. En iyi ihtimallerle beraber 7.2 büyüklüğünde deprem olacak ancak deprem 20 yıl gecikmesi durumunda ise bu şiddet 7.4 olarak kendini hissettirecek ifadelerini kullandı.

Söz konusu Habertürk’e açıklamalarda bulunan Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener Marmara hakkında sıkça konuşulan deprem alakalı olarak açıklamalar yaptı.

“Depremin hemen hemen nerede olacağıyla alakalı olarak net bir sonuç elde etmiş değiliz. Ancak söz konusu bu yer Marmara Denizi’nin içi yani sismometrelerin bulundukları alanlar. İzmit’in Körfezi ucuna kadar uzanmış durumda. Kuzey Anadolu Fay’ında 1939 ve 1999 Marmara 12 Kasım depremlerinde kırılan fay hattlarına bakacak olursak geriye tek kırılmamış fayın Marmara Denizi içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz. Ancak kaç parça halinde ve nasıl kırılacağını kimse bilmiyor. Bu konuda senaryo çok ama en büyük ihtimalle beraber 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz. 7’nin üzerinde enerji birikmiş olarak kırılmayı bekliyor. Bu fay tek parça olarak kırılması durumunda deprem daha büyük ölçülebilir. Giderek sona yaklaşmaktayız” ifadelerini kulllandı.

Depremin 20 yıl gecikmesi durumunda 7.4 olarak ölçüm yapabileceklerini ifade eden Özener yaptığı açıklamada; “Bugün bakıldığında 7.2 büyüklüğünde deprem yaşanacak ise 20 sene geçildiğinde ise bu depremin 7.4 olarak ve 40 yıl geçmesi durumunda ise 7.5 büyüklüğüne çıkabileceğini söyleyebilirim. Enerji daha çok büyüyecek. Fay Marmara Denizi’nden geçtiği söz konusu olduğu için faya yakın yerler daha fazla etkilenecek. Elbette burada zemin koşulları ciddi önem taşıyor. Faya yakın olsanız zaten zemini çok sağlama alsanız bile depremi az çok hissedersiniz” dedi.

Kamupersoneli.net I ANKARA