Gündem

Enerji Bakanı Berat Albayrak: " Çatışmaya katkı yapıyorsa biz orada yokuz. "

Eğer bir proje barışa ve huzura değilde, çatışmaya katkı yapıyorsa biz orda yokuz.

” Son yıllarda yaşanan uzun yıllardır söylediği bir hakiki anlamda söylem var, barışın gelmesiyle ilgili. Bizim bu dış politikayla, Gazze ve Cenin’ deki insanların da huzuruna, kalkınmasına katkı yapmamız lazım. Elektrik hususu gibi. BUnunla ilgili çalışmalara da hakikaten başladık. Teknik düzeyde ekipler çalışmaya başladılar. Buna da katkı yapması çerçevesinde işbirliklerini, bu dostlukları, bu olumlu projelerin hayata geçirilmesini, insan hayatına fayda sağlayacak herşeye, olumlu bakacağız. “

” Önümüzdeki dönemde yeni gelişmelere de şahit olacağız. “

Akdeniz projeleriyle alakalı olarak çalışmalara başlandığını aktaran Berat Albayrak, çok yakın dönemde yeni projelerle karşılaşılacağını aktardı. 

-Türk akımı

Malumunuz 2014 yılındn itibaren başlayan bir süreçten bahsediyoruz biliyorsunuz. İsim değişiklikleri oldu. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizden sonra daha da hızlanan bir süreçten bahsediyoruz. Data akımında Ukrayna’ dan gelen gazla alakalı Rusya, bölgesel enerji politikalarına dayalı yeni bir proje ortaya koydu. Şimdi bunun bir de Türk Akımı Avrupa Piyasası ayağı da var. Boru hatları ve kapasitelerine dayalı, çok önemli projelerle karşı karşıyayız. Türk Akımı’ nda her iki tarafın iadesine dayalı, bazı adımlar 24 Kasım sürecinden önce atılacaktı. Bu dönemden dolayı (7-8 ay) adımlar atılamamıştı.

Enerji Kongresine katılımlar konusunda biz mütabakata vararak önemli adımlar attık. Data hattı çerçevesinde aynı kalitede gazın, Türkiye’ ye sağlanması söz konusu. İkinci konu ise, Türkiye’ den geçen bir ikinci hattın yönlendirilmesi gündemde. Bu konuya biz önemli bir proje olarak bakıyoruz. Çok ciddi adımlar atılmış, ciddi iyileştirmeler Türkiye menfaatini ortaya koymuştur. Türkiye’ nin ve bölgenin ilişkilerini hakikaten pozitif etkileyecek bir adım olmuştur.

“Akkuyu’nun belirli hissesinin devredilmesi, sözleşmede hak olan bir durum. Üçüncü gruplarlarla görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var, nükleer enerjinin daha hızlı hayata geçmesiyle ilgili adımlar devam ediyor”

-Kazan, kazan, kazan

” Üç kulvarda da tarafların kazanacağı çalışmalar yürütmek istiyoruz. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. “

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: “Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor”

 “Yatırım yapılmış ve bir noktaya getirilmiş iki örgüt son bir yılda deşifre oldu. Bunlara karşı mücadele var. Yapılan sözde eleştirilerin eğer sizin mücadelenizi akamete uğratmaya yönelikse bunu dikkate almaya gerek yok. Mücadelemizi en üst düzeyde sürdürüyoruz. Yeni bir darbe girişimi olacağını düşünmüyorum ancak çok dikkatli olunması gereken bir süreçten geçiyoruz. Halkımız, tüm oynanan tiyatronun farkında. ‘Olağandışı siyasete müdahaleyle şekillenecek bir olayın müsebbibi maşa olmayacaktır, bu maşayı elinde tutan olacaktır’ yaklaşımıyla bakıyor halkımız.”

Kamupersoneli.net | AA