Gündem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: "Tabi ki riskler vardır"

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, nükleer enerji konusunda Türkiye’nin, Ermenistan, Bulgaristan, İran ve dünyadaki diğer ülkelere kıyasla 70’lerin, 80’lerin teknolojisine göre en üst, en güvenli teknolojiyi kullandığını belirterek, “Tabi ki riskler vardır. Kömür santralinde de HES’lerde de risk vardır. Risk olmayan bir şey var mı? Arabaya binemiyorsunuz. Arabaya bindiğinizde güvenli kullanmazsanız, canınızdan oluyorsunuz.” dedi. 


TBMM Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor. 

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, önerge üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı bulunmadığını belirterek, yenilenebilir ve yeni enerji kaynaklarıyla ihtiyacın karşılanabileceğini belirtti.

Sizin de yazdığınız tezde belirttiğiniz gibi, çok ağır zararları olabilir.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak’ın doktora tezine işaret eden Atıcı, “Sizin de yazdığınız tezde belirttiğiniz gibi, çok ağır zararları olabilir. O zamanlar siz bir doktora tezi yazdınız ve dediniz ki ‘yenilenebilir enerjiler iyidir.’ Nükleer atıkların ne kadar zararlı olduğuna yönelik tezinizde yorumlar yaptınız. Ama tarihin cilvesine bakınız ki bugün o koltukta oturuyorsunuz ve nükleer enerjiyi canı gönülden savunuyorsunuz. Tezinizde belirttiğiniz üzere, nükleer enerji temiz değildir. ABD, Japonya ve AB ülkeleri dahil olmak üzere, hiçbir ülke nükleer atığa çözüm bulamamıştır. Biz ise o güzelim Mersin’i nükleer atık çöplüğüne çevirmeye çalışıyoruz. Gelin bundan vazgeçin.” diye konuştu.    

– “Nükleer enerjiyle hiçbir alakası yok”

Bakan Albayrak da söz alarak,  doktora tezinde, “Nükleer enerjiyi kötülediğinin doğru olmadığını” belirterek, şunları söyledi:

“Tezim, yenilenebilir enerji üzerinedir. Yenilenebilir enerjideki alt kırılım ki hidroleektrik, güneş ve rüzgar enerjisini  detaylı şekilde incelemiştir. O günün dünyasında üretim maliyetlerine göre, güneş ve rüzgarın çok fazla rekabetçi olmadığından dolayı maliyet noktasında, ona kıyasla HES’lerin daha fizibil olduğu işlenmiştir o tezde. Ama ileri dönemlerde maliyetler daha da düşerse güneş ve rüzgarın da fizibil olacağını anlatmıştır. Nükleer enerjiyle hiçbir alakası yoktur.” 

CHP’li Atıcı’nın tezin 19. sayfasından alıntı yaptığını ifade etmesi üzerine Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

“Bundan, nükleere karşı çıktığımız, bunun 442 tane santraldeki yakıtların hali hazırda nasıl saklandığı ve bu enerjinin nasıl kullanıldığına karşı çıktığımız, cümlesi çıkmaz. Nükleer santralin atıkları bütün dünyada eski metotlarla saklanan ülkelere rağmen, -ki ben geçen toplantı ve Bütçe Komisyonu’nda da şunu söyledim- bu kadar nükleer atıklara karşıysak eğer, buna tepki gösteren her bir bireyin sınırımıza 10 kilometre mesafede olan Metsamor santralindeki her an patlamaya hazır ve  dünyadaki tüm enerji kongrelerinde ve en önemlisi Washington’daki Nükleer Zirve’de üst düzey dillendirerek, buranın kapatılması yönünde irade kanaatten bahsettim.”

Albayrak, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bugün dünyadaki en son teknoloji saklama sistemlerini kullanacak ülke olarak Türkiye, Ermenistan, Bulgaristan, İran, bölgedeki ve dünyadaki diğer ülkelere kıyasla 70’lerin, 80’lerin teknolojisine göre en üst, en güvenli teknolojiyi kullanıyor. Dolayasıyla tabi ki riskler vardır. Her yerde bu risk vardır. Kömür santralinde de HES’lerde de risk vardır. Çevre, güvenlik riski vardır. Risk olmayan bir şey var mı? Arabaya binemiyorsunuz. Arabaya bindiğinizde güvenli kullanmazsanız  canınızdan oluyorsunuz. Burada nükleer enerjiye karşı olduğumuz manası çıkmaz.” 

– “Kayınpederiniz de tüp gaza benzetmişti”

CHP’li Atıcı’nın itirazlarını sürdürmesi üzerine birleşimi yöneten Başkanvekili Akif Hamzaçebi, konunun uzun tartışılması gerektiğini belirtti.

Atıcı, Akkuyu çevresinde sadece CHP’lilerin değil, AK Parti, MHP ve HDP’ye oy verenlerin de yaşadığını vurgulayarak, “İnanın bana nükleer sızıntı olduğunda bunu koklayamaz, işitemeyiz, tadamayız, hissedemeyiz, göremeyiz. Bütün çocuklar etkilenir. Çocuklar etkilenirken, Alevi midir, Sünni midir,  Kürt müdür, Türk müdür, Arap mıdır, Çerkez midir,  babası AKP’ye mi oy verdi, CHP’ye mi oy verdi diye ayırmaz, hepsi kanser olur. Gelin, bu sevdadan vazgeçin.” dedi.

Akkuyu’ya yapılacak nükleer santralde dünyada hiç denenmemiş bir teknolojinin kurulmaya çalışıldığını savunan Atıcı, 20 yıl sonra bu teknolojinin de eskiyeceğini kaydetti.

Atıcı, Bakan Albayrak’ı kast ederek, “Sizin yaşınız müsait, Allah ömür versin, o günleri görürsünüz. O zaman da tıpkı bugün Ermenistan Metsamor’unda olduğu gibi aynı kaygıları yaşayacak Mersin halkı. Sadece Mersin değil, tüm Türkiye ve çevresi tehlike altında olacak. Siz kalktınız dediniz ki ‘kömürde de risk var, araba da mı kullanmayacağız?’ Kayınpederiniz de tüp gaza benzetmişti. Tüp gaz patlayabilir, araba devrilebilir. Ama sadece o anki kişiler ölür, konu kapanır ama nesilden nesile ölüm aktarımı olmaz. Gelin geçmişten ders alın. Çernobil döneminde ‘radyasyonlu çay daha lezzetliymiş’ diyen Bakan, kanserden öldü.  Daha sonra ‘nükleer santralin yanında denize girerim’ diyen AKP’li Bakan bugün yok. Şu anda siz orada oturuyorsunuz, ‘nükleer enerji çok iyidir’ diyorsunuz, yarın siz de orada oturamayacaksınız.” diye konuştu. 

TBMM Genel Kurulu’nda, “Temel kanun” olarak ele alınan ve 6 maddesi kabul edilen teklifin görüşmeleri sürüyor. 

Kamupersoneli.net – AA