Gündem

Erdoğan Libya ile ilgili açıklamalarda bulundu! ''Libya'ya asker göndermeye başlıyoruz''

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda 2019 yılını değerlendirdi ve biçok konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Hükümet ve muhalefet partileri arasında yaşanan Libya’ya asker gönderilmesi polemiği gündemden düşmüyor. Yapılan son açıklamayla birlikte Türk askerlerinin Libya’ya gideceği kesinleşti. Bugün 2019 yılını değerlendirme toplantısında ise Erdoğan Libya konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Libya ile yapılan anlaşmayı vurgulayan Erdoğan, ”2020’de bu alanları ruhsatlandırıp arama ve sondaja başlıyoruz. İlk olarak Oruç Reis,sismik çalışmalar yürütecek. Yılın ilk 6 ayında Basra ve Musul Başkonsolosluklarımızı  faaliyete geçirmeyi, Necef ve Kerkük’te yeni başkonsolosluklar açmayı planlıyoruz. Akdeniz’de ülkemizi kendi sahillerine hapsetmeye yönelik bir senaryoyu hayata geçirmeye çalıştılar. Önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ardından da Libya ile yaptığımız anlaşmalarla bu oyunu da bozduk. Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakatı imzaladık.” dedi. ve şu sözlerle devam etti:

”SİSMİK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK”
 ”Türkiye ve Libya deniz kıyıları arasında kalan bölgede her iki ülkenin onayı olmadan arama ve sondaj faaliyeti yapılması ya da boru hattının geçirilmesi hukuken artık mümkün değil. 2020’de bu alanları ruhsatlandırıp en hızlı şekilde arama ve sondaj faaliyetlerine başlıyoruz.Ruhsatlandırma çalışmalarının ardından ilk olarak Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi bölgede sismik çalışmalar yürütecek. Libya’daki meşru hükümetin ayakta kalmasını ve istikrarı sağlamak için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz. Türkiye’nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle, siyasi, ticari, insani, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı, güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz.” diyerek konuştu.