Gündem

Erkan Akçay: "Kurunun yanında yaş da yanmasın"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP’nin, böylesi karanlık ve oldukça sıkıntılı dönemde devletinin ve milletinin yanında ne pahasına olursa olsun tavizsiz şekilde duracağını, hiçbir gayrimeşru oluşum veya çeteleşmeye aman vermeyeceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde söz alan Akçay, 15 Temmuz 2016 akşamı TSK’nın içinden bir grubun darbe yapmak ve yönetimi ele geçirmek amacıyla yaptığı kalkışmayla, Türkiye’nin olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

OHAL kararının Anayasal bir durum olduğunu anımsatan Akçay, “Sayın Genel Başkanımızın bu örgüte dair yapmış olduğu ikazlara kulak verilmiş olsaydı, 15 Temmuz’da paletler sokaklarda olmayacak, Meclisimiz bombalanmayacak, 246 vatandaşımız hayatını kaybetmeyecekti. Biz demokratik ve milli bir sorumlulukla hareket ederek yıllardır bu uyarıları yaptık. Bu ilkesel duruşumuzu bugün de devam ettireceğiz.” diye konuştu.

Türkiye’nin hiçbir şart altında hukuktan ve demokrasiden ayrılamayacağını; Anayasa’nın ve kanunun OHAL’in çerçevesini çizdiğini dile getiren Akçay, “Tezkerede belirlenen sınırların dışına kesinlikle çıkılmadan, siyasi çıkar ve hedefler gözetilerek yeni fiili durumlar peşine düşülmemelidir.” dedi.

OHAL uygulamalarını yakından takip edeceklerini bildiren Akçay, “Ülkemizi bugünlere getiren devlet ve yönetim krizidir. İşi ehline vermezseniz, ülkeyi kurum ve kurallarıyla yönetmezseniz, şahsi ve keyfi yönetirseniz, darbeyi de eniştenizden haber alırsınız. Hani MİT Müsteşarı sır küpünüzdü? Bu sır küpü sırları kendine mi saklamış?” ifadesini kullandı.

“Kurunun yanında yaş da yanmasın”

Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da en çok tartışılan kavramlardan birisi istihbarat zafiyetidir. İstihbarat zafiyeti de yönetim zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Bu zafiyet derhal giderilmelidir. Elbette MİT, emniyet istihbarat ve devlet, kurumları ve kurallarıyla iyi yönetilmezse birileri kurumlara sızar ve her türlü melaneti işleme cüretini kendinde bulabilir. Zamanında yapılan tespitler dikkate alınmamıştır.

MHP olarak yaptığımız uyarılar dinlenmemiş. Hiç mi gazete okumadınız? 2014’ten bu yana darbenin gelişine ilişkin somut uyarılar yapılıyordu. Hadi diyelim gazete de okumadınız; en yakınınızdaki adamlardan da mı haberiniz yok; emir subayları, astsubayları, özel kalemler bu darbe tezgahının içine girmiştir.

Bu örgütü canavarlaştıran, kamuda istediği gibi at koşturmasına fırsat veren, toplumsal ve bürokratik örgütlenmesine imkan sağlayan istihbarat zafiyeti değil yönetim zafiyetidir.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında görevden uzaklaştırılan ve göz altına alınan kamu personeli sayısı 50 bini geçmiştir. Bu denli yüksek bir rakamla OHAL’a girilmesi birtakım kaygıları da beraberinde getirmektedir. Uygulamalar son derece dikkatle özenle ve somut verilere dayanarak yapılmalıdır. Kurunun yanında yaş da yanmasın. Bu özen ve dikkat sadece Fethullah terör örgütüne değil diğer terör örgütlerine de yöneltilmelidir. OHAL içerisinde yeni mağduriyetlerin oluşmasına engel olunmalıdır. Kamu personeline yönelik bu süreçte kişiselleşmeden ve siyasi mülahazalardan mutlaka uzak durulmalıdır.”

“Tehlike geçmemiş, kriz atlatılmamıştır”

Bugün Türkiye’deki tek paralel yapılanmanın bu örgüt olmadığını belirten Akçay, OHAL kararı içinde mutlaka PKK ve diğer terör örgütüyle mücadelenin de yer alması gerektiğini söyledi.

“Ülkemiz olağanüstü şartlar içerisindedir. Bu koşullardan basiretle çıkmak zorundayız. Tehlike geçmemiş, kriz atlatılmamıştır.” ifadelerini kullanan Akçay, “Eğer demokrasiye inanıyorsak ister silahlı ister silahsız her türlü fiili duruma karşı çıkmamız gerekiyor. Darbe girişimleriyle mücadele için hukuk ve demokrasi çerçevesinde mevcut sistemi iyi işletmemiz gerekmektedir.” diye konuştu.

Akçay, sözlerinine şöyle devam etti:

“Bir ayıklanmaya, yenilenmeye ihtiyacımız olduğu muhakkaktır. Bu yenilenme devletin bütün kurumları için geçerlidir. Ancak Amerika’yı yeniden keşfetmeye de gerek yok. Tek yapmamız gereken ülkeyi şahsi ve keyfi bir anlayıştan kurtararak kurum ve kurallarıyla yönetmektir. Yıllardır biriktirdiğimiz demokratik birikim ve bilincimize sahip çıkacağız. Bu badireyi de hep birlikte atlatacağız. Milli birlik ve beraberliğimizi asla bozdurmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti, bir çadır ve kabile devleti değildir. Hiçbir gerekçeyi demokrasiden kopuşa, darbe girişimlerine, ara rejimlere veya rejim değişikliklerine dayanak kabul edemeyiz. Her türlüyü darbeye, fiili duruma, demokrasi ve hukuk dışı arayışlara karşı ortak akıl ve iradeyle hareket etmek zorundayız. Sabırla hareket etmeli, sağduyunun rehberliğinden ayrılmamalıyız. Milli birlik ve kardeşliğimiz üzerinde oynanan acımasız oyunun değirmenine su taşımaktan kaçınmalıyız. Geleceğimizi hukuk ve demokrasi çerçevesinde hep birlikte inşa etmeliyiz. Meşruiyete bağlı ve sadık kalarak Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmeliyiz. Çare demokrasidir, çıkış demokrasidedir, çözüm çerçevesi demokrasiyle sınırlı kalmalıdır.”

MHP’nin, böylesi karanlık ve oldukça sıkıntılı dönemde devletinin ve milletinin yanında ne pahasına olursa olsun tavizsiz şekilde duracağını, hiçbir gayrimeşru oluşum veya çeteleşmeye aman vermeyeceğini belirten Erkan Akçay, OHAL kararının, isabetli ve yerinde bir tercih olduğunu; MHP’nin, bu tezkereye olumlu oy vereceğini sözlerine ekledi.

Erkan Akçay kim ?

2 Nisan 1961’de Burdur Yeşilova’da doğdu. Baba adı İbrahim, anne adı Hatice’dir.

Defterdar; Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi.

Maliye Bakanlığında Muhasebat Kontrolörü olarak görev yaptı. İzmir Defterdar Yardımcılığı, Manisa Defterdarlığı, Balıkesir Defterdarlığı ve Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulundu.

23, 24 ve 25. Dönemde Manisa Milletvekili seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonunda görev yaptı. MHP Grup Başkanvekilliği görevini sürdürmektedir.

İngilizce bilen Akçay, evli ve 2 çocuk babasıdır.


Kamupersoneli.net | AA