Gündem

Erken Yaşta Evlilik Düzenlemesi Tasarıdan Çıkarıldı !

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, erken yaşta evliliklerle ilgili düzenlemeye ilişkin, “Tecavüzcülerle alakalı bir düzenleme olmadığı halde maalesef kamuoyundaki tartışmalar nedeniyle biz meramımızı anlatamadık, başkaları daha iyi anlattı, şu oldu, bu oldu. Ama toplumda bu düzenlemenin yapılmaması konusunda gözle görülür şekilde bir konsensüs oluştu.” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, geri verilen geçici 1. maddesinin erken yaşta evliliklere ilişkin ikinci fıkrasının tasarı metninden çıkarılması gündemiyle toplandı.

Bakan Bozdağ, toplantının başında yaptığı konuşmada, tasarıya, Meclis Genel Kurulunda geçici maddeyle eklenen fıkra üzerinde hem parlamento içinde hem parlamento dışında önemli tartışmalar yaşandığına işaret etti.

Bozdağ, “Ciddi eleştiriler, öneriler dile getirildi. Bu hem kendi içimizde hem de diğer kamuoyunda yoğun şekilde tartışıldı. Bu tartışmalar sonunda bizim muradımız dışında bu eklenen fıkranın bir algı kurbanı olduğunu çok net bir şekilde görme durumu söz konusu oldu. Esasında AK Parti hükümetleri olarak biz, erken yaşta evlilikleri önlemek konusunda Cumhuriyet tarihinde en büyük reformları yapan hükümet olduk.” diye konuştu.

İktidarlarında erken yaşta evliliklerin önlenmesi, kadın ve çocukların haklarının korunması yönünde hayata geçirdikleri yasal düzenlemeleri anlatan Bozdağ, gündemdeki tasarının çocuklara yönelik cinsel suçlarda cezaları artıran diğer maddeleri hakkında da bilgi verdi.

-“Ortadan tamamen kalkması zaman alacak”

Bu düzenlemelerin cezaların caydırıcılığı hesap edilerek yapılmış, erken yaşta evliliklerin önlenmesi kadın ve çocukların korunmasına yönelik düzenlemeler olduğunun altını çizen Bozdağ, şöyle konuştu:

“Kanunlar, toplumlarda bir kültürün oluşmasına, gelişmesine ve değiştirilmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Fakat takdir edersiniz ki yüzyıllardır bizim toplumumuzda varolan erken yaşta evlilik gerçeğini 2005’te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ile 2002’de yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun’un birden bire tamamen değiştirmesi ve herkesi aynı noktaya çekmesi oldukça güçtür. Bu kültür nasıl zaman içinde oluştuysa bunun değişmesi, ortadan tamamen kalkması da zaman alacaktır.”

Tartışmaların farkındalık yaratma noktasındaki önemine de dikkati çeken Bozdağ, erken evlilikler konusunda Türkiye’nin her ilinde yaşanan sorunlar olduğunu belirtti.

Bozdağ, geçmişte yapılan yasal düzenlemelerin sorunun tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamadığını dile getirerek, TBMM’de aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurları araştıran komisyonun raporunda bu soruna çözüm bulunması hususunun dile getirildiğini aktardı.

-“Bir sorun varsa biz bunu görmezden gelemeyiz”

Anayasa Mahkemesi’nin konuya ilişkin parlamentonun gerekli düzenlemeleri yapmasına da işaret eden kararlarını hatırlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

“BİMER’e, Bakanlığımıza, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gelen yüzlerce mektup var. Bütün bunlar Türkiye’de bu anlamda ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Siyaset de sorun çözme sanatıdır. Bir sorun varsa biz bunu görmezden gelemeyiz. Bu önerge esasında aile komisyonunun, Anayasa Mahkemesinin, BİMER’den, CİMER’den ve Bakanlıklarımıza iletilen toplumsal, bireysel taleplerin aynı zamanda bütün partilere de bunların gittiğini düşünüyorum. Bizim yaptığımız şey; bu sorunu çözmeye dönük, bir defa uygulanacak geçici bir düzenlemeydi. Kesinlikle tecavüzcülere af getiren bir düzenleme değildi. Tecavüzcülerle alakalı bir düzenleme olmadığı halde maalesef kamuoyundaki tartışmalar nedeniyle biz meramımızı anlatamadık, başkaları daha iyi anlattı, şu oldu, bu oldu. Ama toplumda bu düzenlemenin yapılmaması konusunda gözle görülür şekilde bir konsensüs oluştu. Biz AK Parti olarak bugüne kadar toplumdan gelen her sese kulak verdik.

Adımlarımızı toplumun taleplerine, beklentilerine göre attık. Doğru olduğuna inandığımız adımları eğer topluma anlatamamışsak, toplum bunu yanlış görüyorsa yine toplumun sesine kulak verip geri adım attık. Bu konuda esasında iyi niyetli ve doğru olan bir düzenlemeyi toplumsal bir sorunu çözen düzenlemeyi milletimizden gelen tepkiler geliştirilen önerileri dikkate almak suretiyle geri çekmek olarak gerçekleştiriyoruz. Esasında biz burada milletimizin talebine uyuyoruz, doğruyu yapmaktan vazgeçerek.”

Erken yaşta evliliklerle ilgili düzenleme, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ndan çıkarıldı.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, geri verilen erken yaşta evliliklere ilişkin geçici 1. maddesiyle ilgili toplandı.

İyimaya, toplantının açılışında komisyon üyelerine Yrd. Doç. Dr. Sinan Kocaoğlu’nun, “Yargı Kararları Işığında Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” başlıklı kitabını dağıttı.

Gündemdeki tasarının Genel Kurulda tümünün oylaması aşamasında sürecin durduğunu, hükümetin geçici 1. maddeyi geri çektiğini ifade eden İyimaya, maddenin ikinci fıkrasının metinden çıkarılması yönünde bir irade ortaya çıktığını, komisyonda bu doğrultuda hazırlanan önergenin görüşmelerinin yapılacağını kaydetti.

Görüşmelerin ardından, tasarının geçici 1. maddesinin erken yaşta evliliklerle ilgili, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren ikinci fıkrasının metinden çıkarılmasına ilişkin önerge kabul edildi.

Kamupersoneli.net|AA

Bir Yorum

  1. Benim abim 2011,de evlendi erkenden yasta evlilik yaptı ikisi de birbirini severek evlendi abim alindi bir gece yattı sabah bırakıldı 2,çocuk oldu ikisi de kalp hastası 2018 de alindi abim kücük yasa evlendi için kaç sene geçti arası biri 2,yasında biride 7 aylık bebek çocukları getirdik babasına onu görünce ağladı çok nikahsı da var alimler savcılar izin verdi nikasida oldu kaç sene sonra alindi onları simdi kim bakar benim bagajında kalpi var oda çalışamıyor onları abim bakıyordu Allah rızası için onları bırakın ona tecavüz etmedi kendi rızasinla evlendi onlar birbirlerini severek evlendi nikahsız olanları bırakın haketen ceksin cezasını ama onun cezası tek erken yasta evlendi başka cezası yok birakinki çocuklarını büyütsün nolursunuz onlara acimayin ama evlatları için onları bırakın