Gündem

Evde Maske Yapımı yapabilirsiniz Bakan Koca Açıkladı: Maske satışları yasaklandı her yerde ücretsiz olacak

Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, koronavirüs ile mücadelede son durumu görüşmek için ikinci kez video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Bakan Koca bundan sonra eczane ve marketlerde dahil olmak üzere hiç bir yerde maske satışının olmayacağını ve bedava dağıtılacağını açıkladı. Ayrıca sentetik ve deri olmamak üzere evde kendi maskelerimizi yapabileceğimizi söyledi.

ECZANELERDE MASKE SATIŞI

Bakan Koca, yapmış olduğu açıklamada, maskelerin parayla satılmayacağını ifade ederek, “Eczanelerde maske satışı asla söz konusu değildir. Bedava vermek istiyorlarsa olabilir. Biz vatandaşımıza ücretsiz maske konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. İlla maskeyi gidip almanız gerekmiyor” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca 7 Nisan Kovid-19 vakalarını açıkladı. Koca, daha iyi organize olabilmemiz için tavsiyeler ortaya çıktı diyerek, Toplum Bilimleri Kurulu’nun oluşturulduğunu bildirdi.

EVDE MASKE YAPIMI

Bakan Koca, maske kullanımının önemine değinirken, evde maskenin yapılabileceğini açıkladı. Koca, “İlla maske almanız gerekmiyor, bununla ilgili web sayfamızda yayınlamış olacağız. Bir bez, pamuklu kumaştan yapılabilir, kullanılabilir” diyerek maskenin nasıl yapılacağını açıklayacakların müjdeledi.

Evde Maske Yapımı yapabilirsiniz Bakan Koca Açıkladı: Maske satışları yasaklandı her yerde ücretsiz olacak

RİSK GRUBU DEĞİŞTİ

Bakan Koca, yaptığı açıklamada artık gençlerinde risk grubu içerisinde olduğunu ifade ederek, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır. Bugün risk gurubu tanımının kapsamı genişlemiştir 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır. Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz. Hastalığı seyrinde akciğer tutulumu solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardandır. BU hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık.”

VİRÜS İLERLEMEYE DEVAM EDİYOR

Bakan, alınan tüm tedbirlere rağmen, virüsün ilerleme kaydettiğini açıkladı. Sağlık sisteminde çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan, “Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Çalışmalar devam ediyor. Bakanlık olarak plazma çalışmalarına öncülük ediyoruz. Araştırma aşamasındaki bu sürecin kesin sonuç olarak sunulması yanıltıcı olabilir. Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir. Dijital yöntem ile hastalarımızı tedavi edeceğiz. Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız” dedi.

Evde Maske Yapımı yapabilirsiniz Bakan Koca Açıkladı: Maske satışları yasaklandı her yerde ücretsiz olacak

MASKE TAKMAK ZORUNLU

Bakan Koca, maske kullanımının zorunluluklarına da değindi. Maskenin mutlaka takılması gerektiğini, yakında maske yoksa Dünya Sağlık Örgütü’nün söylediği gibi evde maske yapılabileceğini ifade etti. Bakan Koca, “Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım. Maske zorunlu dışarı çıkma söz konusuysa olmalı. Sosyal mesafeye uymalıyız” ifadesini kullandı.

 “HASTALARIMIZI DİJİTAL YÖNTEMLE TAKİP EDECEĞİZ”

Salgının tedaviisnde kullanılması planlanan kök hücre çalışmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini müjdeleyen Bakan Koca, “Bakanlığımızın desteği ile halen farklı tedavi alternatiflerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Kök hücre, iyileşmiş hastaların kanından alınan plazma tedavisine bakanlık olarak bu çalışmalara öncelik yapıyoruz. Bakanlığımız aşı çalışmalarına da öncülük etmektedir. Araştırmaların başarıyla sonuçlanması yönünde umudumuz ve inancımız var. Fakat uygulama şu andaki ihtiyaçlara cevap verecek hıza yetişmeyecektir.” dedi.