Gündem

EYT'den Kimler Yararlanacak? EYT Son Durum Nedir? İşte EYT Yasasının Tam Metni

Vatandaşlar tarafından “EYT son durum nedir, EYT ne zaman çıkar? EYT’den kimler nasıl yararlanacak?” sorularının yanıtı araştırılıyor. Emekli olabilmek için yaşı bekleyenlere mğjde niteliğinde yeni gelişmeler takip ediliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1 Ekim’de açılmasıyla ile EYT yasasının gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. 

EYT yasası ile ilgili olarak son gelişme geçtiğimiz günlerde yaşanmıştı. Prof. Dr. Vedat Bilgin, EYT yasası konusu ile ilgili görevlendirildi. Vedat Bilgin’in EYT hakkında görevlendirilmesinin ardından önce ayrıntılı bir maliyet hesabı yapılması ardından süreci hızlandıracak adımların atılması beklenmektedir.

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999’da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.

EYT YASASININ TAM METNİ

Tüm bunların yanı sıra EYT yasası tam metni şöyle:

MADDE 1- 31.5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 70- 08.09.1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı veya iştirakçi olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanuna ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik için gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi veya hizmet süresi koşullarını sağlayıp yaş koşuşunu sağlayamayanlardan, Kuruma yazılı olarak başvuranlara yaşlılık aylığı bağlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

EYT hakkında diğer detaylar için TIKLAYIN.