Gündem

EYT son dakika gelişmesi: EYT yasası çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak? CHP milletvekili Girgin açıkladı

Türkiye’de 20 yılı aşkın süredir EYT sorunu çözülmeye çalışılıyor. Her geçen gün de iyice sarpa saran EYT sorunu hakkında akıllara takılan soruları Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Egehaber.com’a özel yaptığı açıklamalarla açıkladı.

EYT SON DURUM NE?

EYT sorunuyla ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulunan Girgin,  “EYT yasası, 1999 Tarihinde çıkan 4447 sayılı yasa ile ülkemizde emeklilik sistemi değişti ve kadınlar kademeli olarak 58, erkekler kademeli olarak 60 yaşında emekli olacak şekilde düzenlendi. 1999 öncesi işe başlayanlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldu.” İfadelerini kullandı.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Ayrıca emekli olacağı yaştan 6 yıl, 10 yıl, 15 yıl daha geç emekli olmanın başlı başına mağdur olmak olduğunu belirten Girgin, “1999 tarihinde yapılan değişikliklerin geçmişe dönük olarak uygulanması vatandaşların vicdanlarını kanatmıştır. İşveren çalışamazsın yaşlısın diyor, devlet gençsin emekli olamazsın diyor. EYT mağdurları yeni bir hak istemiyor. Gasp edilen haklarının iadesini istiyor. EYT yasası 1999 yılında çıkan yasa ile mağdur olan çalışanları kapsıyor.” Dedi.

EYT son dakika gelişmesi: EYT yasası çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak? CHP milletvekili Girgin açıkladı

EYT KAÇ KİÇİ YARARLANACAK?

“1 Eylül 2019 itibariyle EYT sayısı 5.404.924 kişidir. Ancak yasa bugün çıksa 5 milyon 404 bin kişinin hemen emekli olması mümkün değildir.” İfadelerini kullanan Girgin, “Prim günü eksik olanlar, 25 yıllık sigortalı gününü tamamlayamayanlar emekli olamazlar. Yani bu durumda Emeklilikte Yaşa Takılanların emekliliği en az 10 yıllık süreye yayılacaktır. Yasa çıkarsa emekli olacakların sayısı 750 bin ile 1 milyon kişi aralığındadır.” Dedi.

EYT sorunu hakkında açıklama yapan Girgin’in açıklamaları şöyle:

SGK battı batıyor raporları Sayıştay’dan gelirken EYT ile birlikte kuruma eklenecek emekli maaşları nasıl karşılanacak?

SGK’nın tüm taşınır taşınmaz mallarına el konularak 2008 yılında 5510 sayılı kanunla yeniden yapılandırılan Sosyal Güvenlik Sistemi ile ilgili iktidarın tüm söyledikleri ve iddiaları ve beklentileri 2019 yılı itibarıyla çökmüştür. O dönem “kara delik” kapatıyoruz diye “devrim yaptık” diye sundukları SSK sisteminin geçmişten daha fazla açıkla yönetildiği görülmektedir.

EYT son dakika gelişmesi: EYT yasası çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak? CHP milletvekili Girgin açıkladı

Sormak gerek, neden karadelik kapatılamıyor? Aktif / Pasif oranı neden artmıyor da azalıyor?

Aktif / Pasif oranının bu kadar düşük olmasının sebeplerinden birisi işsizliktir ve kayıt dışı çalışmadır. SSK’nın 2018 yılında 15,7 milyar TL. olan açığı 2019 yılının ilk beş ayında 20 milyar oldu. Kriz ve dövizdeki artışın sonucu olarak yüzlerce işyeri, fabrika kapandı, binlerce işçi işten çıkarıldı. Prim ödeyemeyenlerin sayısı arttı, prim alacakları tahsil edilemedi.

Ülkeyi yönetenler lüks ve şatafat içinde yaşarken harcamaları kısmıyorlar. Bir elleri yağda bir elleri balda. Ama vatandaş işsiz vatandaşın tenceresinde aş değil yoksulluk kaynıyor. Her 4 gençten biri işsiz. İşsizliğe çare bulacaklar, kayıt dışı çalışmayı önleyecekler, primleri zamanında tahsil edecekler, sarayın israfını önleyecekler ve SSK açıkları onarılacak.

EYT son dakika gelişmesi: EYT yasası çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak? CHP milletvekili Girgin açıkladı

EYT’liler ile birlikte kuruma yıllık 14 milyar 400 bin liralık bir ödenek gelmektedir. Yasa çıkarsa emekli olacakların sayısı 750 bin kişidir. Ortalama 1600 TL den toplam 14 milyar 400 milyon maaş ödenecektir. Bu durumda emekli olanların çalışma hayatından çıkması amaçlanmalıdır. Emekli olanlar çalışma hayatından çıktıklarında işsizlere iş imkânı doğacaktır. Emekliler dolaylı vergilerle maaşlarının bir kısmını devlete geri ödemektedirler.