Gündem

EYT son durum ne? Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu ne zaman çözülecek?

Türkiye’nin yaklaşık çeyrek asırdır çözemediği 2019 yılı içerisinde de çözüme kavuşturulamadı. Yaz mevsimlerinin gelmesiyle seslerini sosyal medya platformları ve çeşitli sendika ve dernekler aracılığıyla duyurmaya çalışan emeklilikte yaşa takılanlar Ankara’da düzenlemiş oldukları eylemle kendilerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göstermeye çalıştı.

EYT SORUNU NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dikkatini çeken EYT’liler sorunun en kısa sürede çözülmesini beklerken TBMM’de 2020 bütçesinde yer almaması var olan umutları da çürüttü. EYT’liler daha önce sunulan çözümleri araştırmaya başladı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu ne zaman çözüleceği merak konusu olurken herkes çözüm yöntemlerini araştırıyor. Peki EYT çözüm yöntemleri nelerdir?

EYT ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ

• EYT ile ilgili üç çözüm yöntemi öneriliyor. Üç yöntemden ilkine göre, 1969 ve öncesinde doğmuş yani 50 yaşını doldurmuş kadınlar ve 1964 ve öncesinde doğmuş yani 55 yaşını doldurmuş erkekler, 3600 gün pirim ödemişlerse birinci yöntemin yasalaşması halinde erken emekli olabilecek.

• İkinci yöntemde ise yaş şartı kaldırılıyor. Çalışma günü ve prim sayısı dikkate alınarak emekli olma imkanı getiriliyor. Buna göre 20 yıl çalışan bir kadın ve 25 yıl çalışan bir erkek, ikinci yöntemin yasalaşması halinde emekli olabilecek.

• Üçüncü yöntem ise EYT’lilerin de başından beri beklediği ve arzu ettiği bir düzenleme. Buna göre ise 1999 öncesinde işe başlayıp 5 bin gün çalışmış olanların yaş şartına takılmadan emekli olmaları.