Gündem

EYT Yasası Çıkacak Mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Düzenlemesi Kimleri Kapsayacak ? İşte EYT Son Dakika

Vatandaşlar tarafından “EYT yasası çıkacak mı?” sorusunun yanıtı araştırılıyor. Bu kapsamda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakkında son dakika gelişmeleri yaşanmaktadır. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından EYT için Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin görevlendirildi. Vedat Bilgin’e bir EYT raporu sunuldu ve bu raporun detayları geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı.

EYT yasasının Türkiye Büyük Millet Meclisine 1 Ekim’den sonra gelip gelmeyeceğine ilişkin bir açıklama bulunmuyor. Mclis açıldıktan sonra bu yasa hakkında detayların görüşülmesi beklenmektedir.

Vedat Bilgin’e sunulan EYT raporunda 1 Eylül itibariyle emeklilikte yaşa takılanların sayısının 5 milyon 404 bin 924 kişi olduğu, ancak bugün yasa çıkarsa emekli olacaklarının sayısının 750 bin ile 1 milyon kişi aralığında olduğu belirtildi. Ayrıca bunun maliyetinin 14.4 milyar TL civarında olduğu belirtildi.

EYT RAPORUNDA YER ALANLAR

Vedat Bilgin’e sunulan raporda ise şu ifadelere yer verildi:

“Bugün yasa çıkarsa 5 milyon 404 bin kişinin hemen emekli olması mümkün değildir. Prim günü eksik olanlar emeklilik hakkı elde edemezler. 1 Eylül 1994 sonrası sigortalı olan erkekler her ne kadar yaşını ve prim gün sayısını tamamlarsa da 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamadıkları için emekli olamazlar.

Emekli Sandığı’na tabi çalışan kadın ve erkekler emekli olduklarında çalışırken aldıkları maaşın yarısını alacaklarından emeklilik hakkından yararlanacakların oranı yüzde 10-15’ler civarında olacaktır. Bağ-Kur’da kadınlarda 20 yıl 7200 prim günü, erkeklerde ise 25 yıl 9000 prim günü tamamlayanların sayısı yüzde 25 civarındadır. Bu durumda emeklilikte yaşa takılanların emekliliği en az 10 yıllık süreye yayılacaktır.”

Bilindiği gibi 1999 yılında emeklilik hakkında bir yasa çıkarıldı. Bu yasa kapsamında emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 

Bu yasa çıkmadan önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda ve 38 yaşında, erkek ise 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 

VEDAT BİLGİN AÇIKLAMA YAPTI

EYT hakkında Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaşmak için randevu talep etmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan da osyal Politikalar Kurulu Üyesi Bilgin’i görevlendirerek dernek yönetimini dinlemelerini istedi. Bunun ardından Vedat Bilgin tarafından bir açıklama yapıldı. Vedat Bilgin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar homojen bir grup değil. Bu konuda durumu çok farklı olan kimseler var. Çalışmalarımız uzun soluklu olacak, şu an işin çok başındayız henüz somut bir gelişme yok.”

Bir Yorum

  1. Kurumlarımızda bu verilerin hepsi mevcut bilgi konusunda sıkıntı çekileceğini zannetmiyorum.eyt li arkadaşlarımızın sorunu Ekim ayı içinde çözülür 700 bin kisi emekli olurlar inşAllah

  2. çıraklık dönemi süreleri emekliliğe sayılmadıkça
    yaşa takılanların tamamı emekli edilmedikçe
    yıllardır oy verdiğimiz ak partiye oy yok…