Gündem

FETÖ'nün sözde Milli Eğitim İmamına verilen hapis cezası belli oldu

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İsmet  Dere ve Lokman Ergenç ile tutuksuz sanık H.B. ve avukatları katıldı.

Esas hakkındaki son görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıklardan  İsmet Dere’nin örgütün hiyerarşik yapılanmasında yer aldığını belirterek sanığın  örgüt üyelerinin haberleşmede kullandığı ByLock programına “Derre61” kullanıcı  adı ve “trabzon 61” şifresiyle giriş yaptığının tespit edildiğini söyledi.

Dere’nin ByLock rehberinde kayıtlı kişilerin kendisini, “ismetdere”,  “ismet bey”, “ismet abi”, “ismet abi trabzon”, “Dede” isimleriyle kaydettikleri  belirtilen mütalaada, sanığın ikinci bir ByLock hesabında ise kullanıcı adının  “hacali6161” olduğu ve şifresinin diğer ByLock hesabındaki şifreyle aynı olduğu  aktarıldı.

Mütalaada, tanık R.A’nın ByLock programını sanığın telkiniyle  indirdiği ve program üzerinden sanıkla görüştüğü ifade edilerek başka bir tanığın  ise sanığın Bank Asya’ya para yatırmaları yönünde telkinlerde bulunduğunu  anlattığı kaydedildi.

Sanığın, örgütün çağrı dönemine denk gelen dönemde Bank Asya’ya para  yatırarak örgüt talimatlarına uygun hareket ettiği bildirilen mütalaada, sanığın  Bank Asya’ya el konulması dönemindeki eylemlere de katıldığına işaret edildi.

Mütalaada, Dere’nin örgütün firari olan üyelerinin saklanmak için  kullandığı ve “gaybubet evi” olarak tabir edilen Çukurçayır Mahallesi’ndeki bir  adreste başkası adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalandığı ve kendisinden yüklü  miktarda para ele geçirildiği belirtilerek, sanığın “terör örgütü üyesi olmak”  suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istendi.

Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Dere üzerine atılı suçlamaları  reddedip beraatini istedi.

Diğer 2 sanık ise savcının haklarında daha önce açıkladığı esas  hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre talep etti.

Sanık avukatlarının dinlenmesinin ardından kararını açıklayan mahkeme  heyeti, örgütün kentteki öğretmenlerden sorumlu sözde “milli eğitim imamı” olduğu  belirtilen eski sınıf  öğretmeni Dere’yi “silahlı terör örgütüne üye olmak”  suçundan 9 yıl hapse mahkum etti. Diğer 2 sanığın dava dosyası ise bu davadan  ayrıldı.

Trabzon’da 3 Mayıs 2018’de FETÖ’nün “gaybubet evleri” olarak  nitelendirdiği hücre evlerine yönelik operasyonda Dere de bir evde hücre evinde  sahte kimlikle yakalanmıştı.

Evdeki aramada mutfaktaki ankastre fırın ile duvar arasında bulunan  gizli bölmede örgüte ait 86 bin 200 lira,12 bin 620 avro ve 21 bin 160 dolar ele  geçirilmişti.