Gündem

Fırınlar açık olacak ama fırından ekmek almaya gitmek yasak mı serbest mi olacak? Nasıl ekmek alınacak belli oldu

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan 31 ilde sokağa çıkma yasağı sornası ekmek üretiminde bulunan fırın ve unlu mamül ruhsatlı iş yerlerinin açık olacağı açıklandı. Ancak karardaki bu madde bu iş yerlerinden kimlerin alışveriş yapacağı şeklinde bir soruyu gündeme getirdi. 11 ve 12 Nisan’da bu haftasonu 2 günlük sokağa çıkma yasağında fırınların açık olacağ duyuruldu ancak açık olan fırınlardan normal bir vatandaşın nasıl ekmek almaya gideceği merak konusu oldu. Ekmek almaya gitmek serbest mi  yoksa yasak kapsamında mı olduğu halk arasında merak ediliyor. Sokağa çıkma yasağı kapsamında kapatılan market ve bakkalara ekmek veremeyecek olan fırınlar 48 saat boyunca yaptıkları ekmekleri nasıl satacağı konusunda Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanından açıklama geldi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yaptığı açıklamada vatandaşların ekmek konusunda tedirgin olmalarını gerektiren bir durumun bulunmadığını söyledi.

Bütün fırınların bilgilendirildiğini belirten Balcı, şunları kaydetti:

“Fırınlarımız çalışacak. Ekmek vatandaşların kapılarına kadar götürülüp verilecek, satış yapılacak. Araçlar mahalle mahalle dolaşıp ekmek satışını gerçekleştirecek. Vatandaşlarımızın ekmek aramaması için fırıncılarımız mümkün olduğu kadar fazla ekmek yapmaları konusunda bilgilendirilmiştir. Çünkü ilk gün önemli. İlk gün insanlarımızın ekmek arayıp tedirgin olmaması gerekiyor.”

Bakanlık sokağa çıkma yasağından istisna olan kişileri şu şekilde açıklamıştı:

“a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İş yeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,

b- TBMM çalışanları,

c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,

d- Acil çağrı merkezler çalışanları,

e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,

f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb.
kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,

g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,

h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,

i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,

j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,

k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten iş yerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan

l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,

m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,

n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar”

SÜLEYMAN SOYLU’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 30 büyükşehir ve Zonguldak için ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla karar alındığını belirten Soylu, “Telaşa gerek yok. Yarın fırınlar açık, kendi araçlarıyla dağıtacaklar. Marketler açık değil ve toplu taşıma araçları çalışmayacak” ifadesini kullandı.

…………

Fırınlar açık olacak ama fırından ekmek almaya gitmek yasak mı serbest mi olacak? Nasıl ekmek alınacak belli oldu

Evde ekmek tarifi ve yapımı! Evde ekmek nasıl yapılır?

Evde ekmek nasıl yapılır? sorusu yoğun olarak aratılıyor. Evde kolay ekmek yapımı sokağa çıkma yasağı çıkması üzerine araştırılmaya başladı. Temel besin gıdaları arasında yer alan ekmek kültürümüzde de önemli bir yere sahiptir. Sokağa çıkmayan ve evde kendi ekmeğini yapmak isteyenler için sağlıklı ve pratik şekilde hazırlayabileceğiniz tarifi sizler için hazırladık. İşte pratik ekmek tarifi yapımı…

EVDE EKMEK TARİFİ

Ekmek yapımı için malzemeler :

-4,5 su bardağı un + 1 yemek kaşığı tepeleme un

-2 su bardağı ılık su

-1 paket instant kuru maya

-1 yemek kaşığı silme toz şeker

-1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

-Un

EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?

Nefis ekmek yapımı için; derin bir kaba 4 buçuk su bardağı un ve buna ilave olarak 1 yemek kaşığı tepeleme un koyun. Üzerine 1 paket instant kuru maya, 1 yemek kaşığı silme toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip, karıştırın.

Daha sonra karışıma 2 su bardağı ılık suyu azar azar döküp, eliniz ile karıştırmaya başlayın. Un ve su karışana kadar karıştırın. Çok fazla yoğurmanıza gerek yok. Hamur oldukça yumuşak olacak yani elinize yapışacak. Un ekleyip, hamuru katılaştırmayın. Elinizde kalan hamurları kaşık yardımı ile sıyırın.

Hazırladığınız ekmek hamurunun üzerini örtüp, ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

Diğer tarafta orta boy teflon bir fırın kabının (24 cm lik) tabanını hafifçe unlayın. Daha sonra mayalanan ekmek hamurunu kaşık yardımı ile kabın içine döküp, yayın. Üzerine az miktar un serpiştirin.

Hazırladığınız ekmeği tepsi mayası yapmadan önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Ekmek piştikten sonra fırından çıkartın. Üzerine biraz su serpiştirin. Ardından üzerini temiz bir örtü ile iyice sarın. 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Ekmeğiniz dinlendikten sonra bıçak yardımı ile dilimleyerek, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

EKMEK TARİFİ 2

Ekmek yapımı malzemeleri:

– 2 su bardağı un (veya tam buğday unu)

– 1 tatlı kaşığı kuru maya

– 1 su bardağı su

– 1 tatlı kaşığı tuz

– 1 tatlı kaşığı şeker

Malzemeleri yapmak istediğiniz büyüklüğe göre artırabilirsiniz.

EVDE EKMEK NASIL YAPILIR?

Evde ekmek yapımı çok basit ve pratiktir. Ekmek yapılışı için; genişçe bir kap alın ve içine unu boşaltın. Daha sonra da tuz, şeker ve mayayı ekleyip karıştırın. Kabın içinde unu kenarlara doğru ayırıp ortasına bir çukur açın ve ılık su ilave edin.

Suyu ekledikten sonra yavaşça unla suyu karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Yoğurma işlemini tamamladığınızda bir nemli bezi üzerine kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat beklemeye alın.

Hamur mayalandıktan sonra istediğiniz şekli vererek fırın tepsinize yerleştirin ve isteğe bağlı olarak üzerine susam veya çörek otu eklenebilir. Soğuk haldeki fırına tepsiyi yerleştirin ve fırınınızı 180 – 200 dereceye ayarlayın. Üstü kızarana kadar pişirin.

Mutfağınızı mis gibi taze ekmek kokusu sarmaya başladıysa fırını kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.