Gündem

Fitre Nedir? Fitre Kimlere Verilir? Kimlere Verilmez? 2016 Yılı Fitre Miktarı Ne Kadar?

Fıtır (Fitre) Sadakası Nedir?


Fıtr’ın sözlük anlamı ‘oruç açmak’, Fitre ise ‘yaratılış’ anlamına gelir. Ramazan Bayramına yetişen ve en temel ihtiyaçları haricinde belli bir miktarda bir mala sahip olan Müslümanların Ramazan ayı içerisinde kendileri ve velayetlerinde olan kişiler adına vermekle yükümlü olduğu sadakadır.

Fitre Ne Zaman Farz Kılındı?

Fıtır sadakası, hicretin 2. Yılında orucun farz kılındığı Şaban ayında, zekâttan önce verilmesi emredilmiştir. Bu davranış bir yardımlaşma aracı olup, tutulan orucun kabulüne, ölüm sırasında hasıl olacak sıkıntılardan ve kabir azabından kurtulmaya bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye ve onların da bayram sevincine katılmalarına bir yardımdır.

Peygamber Efendimiz(S.A.V.) Bir hadisi şeriflerinde “ Fitre’nin Bayram Namazına çıkmadan önce verilmesini” emretmiştir.

Fitre Vermekle Yükümlü Kişiler Kimlerdir?

Fitre yükümlüsünün Müslüman olması gerekir. Ramazan Bayramı öncesinde temel ihtiyaçları dışında belli bir miktarda mal varlığı olanlar fitre vermek zorundadır. Fitre ibadetinde mal varlığı ağır bastığı için bu durumla ilgili yükümlülük için akıllı veya ergen olmak şart değildir.

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre zekatının kimlere verileceği bir ayeti kerimede şöyle belirtilmiştir:
“Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir.”

Fitre Kimlere Verilmez?

Başka bir ayeti kerimede ise fitrenin kimlere verilmeyeceği şöyle açıklanmıştır:

“ Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına Fitre verilmez.”

Fitre Miktarı Ne Kadar?

2016 Yılı Fitre Miktarı 1 kişi için 15 Tl olarak belirlenmiştir.

Kamupersoneli.net  | Ankara