Gündem

Geçim sıkıntısına birde 50 TL maske giderleri eklendi!

Maske satışları Cuma gününden bu yana başladı. 50’lik paketler halinde satılacağı duyurulan maskelerle ilgili sonra ki günlerde 10’luk paketlerinde ekleneceği bildirildi. 85 Kuruş veya Tavan fiyatı 1 Liradan satılacağı maskelerin paket fiyatı 42 ile 50 Lira arasında değişiyor. Vatandaşların bu masrafları karşılamada zorlanması üzerine 10’luk paketlerin eklendiği düşünülüyor. Maskelerin satışı konusunda açıklama yapan Tüketici Dernekleri Federasyon (TDF) Başkan Vekili Sinan Vargı, tavan fiyatlarının 1 Lira olarak belirlenen maskelerin 50 Kuruşa satılması gerektiğini söyledi.

MASKELERİN MALİYETİ 20 KURUŞ

Maske maliyetlerinin 20 Kuruş olduğunu ifade eden Vargı, ‘’geçim sıkıntısına birde maske eklendi. 20 Kuruşa mal edilen maske 5 misli fiyata yani 1 Liraya satılacak. 4 kişilik bir ailenin maske gideri 300 TL’yi buluyor’’ dedi.

Maskelerin ücretsiz olarak dağıtılmasının belirlenememesi ve sonrasında fahiş fiyattan piyasaya çıkarılması sosyal medyada da tartışma yarattı. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Vatandaşların 50 TL bulmada güçlük çekeceğini, 50 TL bulamayan milyonlarca insanımızın olduğunu belirtti. Enginyurt konu ile ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer veri;

NEDEN MİLYONLARCA İNSANIMIZIN CEBİNDE 50 LİRA BİLE YOK?

‘’Maskeler 50’lik paketlerde satılacakmış. Tamam da cebinde 50 TL’si olmayan milyonlarca insanımız var. Ticaret Bakanımıza sesleniyorum, gelin bu paketler ilkgün 10’luk olarak satışa sunulsun. Zorlaştırmayalım, kolaylaştıralım’’ ifadelerini kullandı. Enginyurt’un maskelerin maliyetine değinmemesi ise dikkat çekti.

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay Enginyurt’un bu sözlerine ‘’Yahu Cemal bunları anladık. Başka bir şey söylediğin de yok zaten. Ben şunu soruyorum. Neden milyonlarca insanın cebinde 50 Lira dahi yok? Sen yazınca buna bir cevabın vardır diye düşündüm. Sonuçta iktidar ortağısınız’’ sözleri ile cevap verdi. MHP’li Enginyurt ise bu Atay’ın bu sözlerine ;

‘’Koministler, PKK’lılar, Fetöcüler! Hep birden ağız birliği yapmışlar. Gün gelecek hesap soracağız. Alayınız gelse ne yazarsınız! 13 Yaşında size karşı, ölümüne mücadele vermiş olan bizler, yaşımız Kemale erdi diye susar mıyız sandınız? Emeklilik için vatan aşığı olmadık. Vatana Can Feda’’ sözleri ile sözde yanıt vermiş oldu. Neden milyonlarca insanımızın cebinde 50 Lira bile yok sorusuna cevap vermeyen Enginyurt’un, yanıtı çok tartışıldı.

Maskelerin satışa sunulması ile ilgili açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise şu açıklamalarda bulundu;

NE DEDİLERSE BECEREMEDİLER

Geçtiğimiz yılın kış aylarında tanzim-satış mağazalarında patates, soğan kuyruklarında milletimizi bekleten saray hükümeti, bu salgında da milletimize beş maskeyi dağıtamamıştır. “Maskeleri uygun yerlerde satacağız” diye başladılar yapamadılar. “Vazgeçtik PTT eliyle ücretsiz göndereceğiz” dediler yine beceremediler; “e-devletten başvuru alacağız”, “kod göndereceğiz herkes eczanelerden alacak” dediler yine olmadı, sonunda başa dönüp 55 ülkeye bedava gönderdikleri maskeleri, millete satmaya karar verdiler.

1000 TL VERDİLER 730 TL’LİK MASKE GİDERİ ÇIKARDILAR

Bu arada polis Taksim Meydanı’nda maske takmayana ceza kesmeye devam ediyor. Şimdi maske satacaklar bir de tavan fiyat getirmişler: 1 TL. Bir aileye yılda bir defaya mahsus olmak üzere 1000 TL para verdiler. Ailenin iki bireyi her gün dışarı çıkmak zorunda kalsa, ailenin yıllık maske gideri 730 TL eder. 1000 TL’den kalan geriye 270 TL kalır. Bu 270 lirayla millet karnını mı doyuracak, kirasını mı ödeyecek, elektrik faturasını mı verecek? Bizim belediyelerimiz bedava maske dağıtmayı becerdi, ama saray hükümeti beceremedi. Çıplak gerçek bu. Ama bir şey daha yaptılar, belediyelerimizin maske dağıtmasını da engellemeye kalktılar.

NASREDDİN HOCA FIKRASI GİBİ

Atalarımızın “el iyisi olacağına ev iyisi ol” diye bir öğüdü var. Bu hükümet hep el iyisi olmayı tercih ediyor. Kendi vatandaşı maske beklerken, Amerika Birleşik Devletleri’ne, İngiltere’ye, İspanya’ya, İtalya’ya uçak dolusu maskeyi bedavaya gönderiyor. Adeta bir Nasreddin Hoca fıkrası… Nasreddin Hoca, zekâtını her yıl Akşehir’in en zengin adamına verirmiş. Komşular Hoca’yı uyarma ihtiyacı hissetmişler. “Bak hocam, zekât dediğin; yoksula, yetimlere, kimsesizlere, işi gücü olmayanlara, bakıma muhtaç kişilere verilir. Bu yaptığın yanlış” demişler. Hoca da gülmüş “asıl sizin yaptığınız yanlış” demiş… “Allah tarlayı, arsayı, evi, bağı, bahçeyi, altını, parayı, malı, mülkü benim zekât verdiğim bu adama vermiş, ben de zekâtımı Allah’ın verdiğine veriyorum. Siz, Allah’tan daha iyi mi bileceksiniz?” demiş’’ dedi.