Gündem

'Genç Çiftçi' Projesi Herkese Örnek Olabilir

MUŞ’un Varto ilçesine bağlı Eryurd Köyü’nden Beşikkaya Köyü’ndeki Levent Doğan ile evlenen 37 yaşındaki Çiğdem Doğan, köyde girişimciliği ve çalışkanlığıyla tanınıyor. Liseyi İstanbul’da okuyan ve aynı zamanda çalışan Çiğdem Doğan, köyde hem tarım hem de hayvancılık yapıyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın ‘Genç çiftçi’ projesi kapsamında 6 büyükbaş hayvanı hibe olarak alan iki çocuk annesi Doğan, “Kocam inşaatlarda çalışıyor ama evin geçimini ben sağlıyorum” dedi. 

Varto İlçesi’ne bağlı Eryurdu Köyünde dünyaya gelen Çiğdem Doğan ilk ve ortaokulu Varto’da yatılı olarak okuduktan sonra gittiği İstanbul’da hem liseye devam etti hem de çalıştı. Tatillerde geldiği memleketinde komşu köyden 42 yaşındaki Levent Doğan ile tanışan Doğan’ın yaşamı değişti. Çiğdem Doğan, “Eşim olan Levent beni, kaçırdı ve ilk geceyi ormanda geçirdik. Daha sonra aileler bu evliliğe ikna edildi. Düğün yaptık” diye konuştu.

Gelin olarak Beşikkaya Köyü’ne geldiğini anlatan Çiğdem Doğan, İstanbul’a eşini çalışmaya gönderdiğini söyledi. Eşinin işsiz olması nedeniyle çok zorlu günler geçirdiğini anlatan Çiğdem Doğan, yılmayarak azimlee çalışmaya devam ettiğini belirtti. Çiğdem Doğan, şunları söyledi:

“Eşimle beraber çalıştık ve kendi evimizi kendimiz yaptık. İstanbul’da yaşamayı çok arzuluyordum. Hayatın zorlukları karşısında bu emeline kavuşamadım. Evin bahçesinde sebze, meyve ağacı ekerek ihtiyacımızı karşıladık. Ardından sattığımız mevye, sebze ile 2 koyun aldık ve süt, peynir, yağ, yoğurt yapmaya başladık. Tarım Bakanlığının genç çiftçi projesine başvuruda bulundum. Bu kapsamda 6 büyükbaşa hayvan hibe yolu ile aldım. Eşim ve 2 çocuğumla köyde mutlu bir hayat yaşamak istiyorum. Beni  köyün gelini olarak herkes tanır. Sabah güneşin doğuşu ile kalkarım tarlada, bahçede çalışırım. Hayvanları sağmak için köyden 2 kilometre uzaklıktaki beriye her gün gider- gelirim. Kocam inşaatlarda çalışıyor ama evin geçimini ben sağlıyorum.”

Levent Doğan ise eşi Çiğdem’in azim ve çalışkanlığına hayran olduğunu belirtirken, “Hayatın zorlukları karşısında bazen koparım ama Çiğdem’in örnek ayakta duruşu, direnişi ile mutluluğu yakaladık” diye konuştu.

Kamupersoneli.net – DHA