Gündem

Gerçek Korona vaka sayısı gizleniyor mu? TTB’den flaş açıklamalar

Türkiye’de her gün vaka sayıları, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Vaka Tablosu ile açıklanıyor. Açıklanan bu günlük vaka sayıları hakkında bazı değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, yaptığı açıklamalarla kafalarda bazı soru işaretleri yarattı.

“Çıkarılan veriler artık kamuoyundan gizlenmektedir’’ sözleri ile gündemde yeni bir tartışma yaratan Sinan Adıyaman, yaptığı açıklamalarla ‘’Gerçek Korona vaka sayısı gizleniyor mu?’’ sorusunu akla getirdi.

TBB Merkez Konsey Başkanı Adıyaman şu açıklamalarda bulundu;

VAKA SAYILARI AÇIKLANANIN FAZLASIYLA ÜSTÜNDE

“Sağlık Bakanı’nın Vuhan’ı İstanbul’a Diyarbakır ve bölge illeri de 2. Vuhan olarak eklenmiştir. Ülke genelinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki meslektaşlarımızın gözlemleri, vaka sayılarının açıklanan toplam rakamların fazlasıyla üstünde olduğunu net olarak ortaya koymaktadır. Bu konuda giderek artan düzeyde, verilerin olduğundan az gösterildiği ve gizlendiği kuşkusu yaygınlaşmaktadır.

KORONA VAKA TABLOSUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK KONUSU

“Yoğun bakım ve entübe hasta sayısının tablodan kaldırılmış olması hastalarımızın yoğun bakımlarda, entübe olarak can mücadelesi verdikleri bir ortamda durumun ciddiyetiyle tezat oluşturmakta ve halkın bu ciddiyeti algılayamamasına ve uyumunun sağlanamamasına neden olmaktadır. İki parametrenin tablodan kaldırılmış olmasına epidemiyoloji bilimi içerisinde anlam aramak boşa bir çabadır.

Gerçek Korona vaka sayısı gizleniyor mu? TTB’den flaş açıklamalar

BAKANLIK VERİ PAYLAŞIMINDA SEFFAF DEĞİL Mİ?

“Türkiye pandeminin başından bu yana veri paylaşımında ‘uluslararası standartlara’ uyan bir çizgi izlememiştir, bu değişikliğin de bilimsel ve salgın yönetimi ilkeleriyle bir ilişkisi kurulamamaktadır. Uluslararası standartlara göre verileri revize ettiğini belirten Sağlık Bakanlığı öte yandan DSÖ’nün önerdiği ölüm bildirim kodlarını benimsememiştir. Gerek hasta gerekse ölüm sayılarının gerçek boyutu bilinememektedir.

‘KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR’

“TTB sürecin başından bu yana şeffaf ve bilimsel yönteme dayalı bir veri paylaşımını önermiştir. 29 Temmuz akşamı yapılan tablo değişikliği halkı yanıltıcı, yanlış bilgilendirmeye ve ‘demek ki yoğun bakım, entübe hasta sayıları çok kötü’ düşüncesiyle paniğe sevk etmeye yol açacaktır. Salgın yönetiminde vatandaşın hükümete ve Sağlık Bakanı’na kalan güveni de sarsılacaktır. Bu hepimiz için ciddi bir sorundur. Salgın verileri ve bilgilendirmeleri Twitter ve web sayfasından paylaşılan tek bir tabloya sığdırılmak zorunda değildir. Tabloda iki yeni parametre eklenmesi diğer ikisini çıkarmayı gerektirmez. Çıkarılan veriler artık kamuoyundan gizlenmektedir. Tam tersine daha fazla verinin paylaşabilmesi beklenir.”