Gündem

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik: Hayvan Yetiştiriciliğinde Yeni Bir Dönem Başlatacağız

Tarım Bakanı Faruk Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) “Yerli Sebze Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi” ile “Damızlık Hayvanlara Embriyo Transferi Projesi” konularına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

TİGEM’in 3,6 milyon dekarlık arazisinde tarımsal faaliyet yürütüldüğünü ifade eden Bakan Çelik, hayvancılığın temelinin damızlığa dayandığına dair ifadelerde bulundu. Türkiye’de damızlıktan hayvan üretiminin gerçek olması döngüsünün sağlıklı yürütülemediğini, temel sorunun da buradan kaynaklandığıyla alakalı olarak açıklama yapan Bakan Çelik, nüfus artışına paralel olarak kırmızı et talebinin, dolayısıyla damızlık düve ihtiyacının da giderek artış gösterdiğini ifade etti.

Bakan Çelik, yetiştiricilerden gelen kombine damızlık düve talebinin karşılanması yönümde adımlar attıklarını, geçen yıl 130 bin damızlık düvenin Türkiye’ye giriş yaptığını ifade eden Çelik; “Bunların önemli bir kısmını genç çiftçilerimize hibe olarak dağıttık. Amacımız hayvancılıkta dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak. Milli Tarım Projesi kapsamında 33 ilimizde Damızlık Düve Üretim Merkezi kuracağımızı ilan ettik. Buralarda en az 500 baş kapasiteli damızlık düve üretim merkezleri olması gerektiğini de söyledik. Bu merkezlerin kurulacağı illerimizin tamamında ahır-ağıl yapımına, damızlık hayvana ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe veriyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Bu merkezlerin ise Ziraat Bankasından çok daha kolay şekilde kredi kullanabileceğini ifade eden Çelik, hayvancılık yapmak isteyen vatandaşların ise damızlık ihtiyaçlarını aracısız olarak bu merkezlerden rahatlıkla karşılayabileceklerini belirtti.

Bakan Çelik, amaçlarının Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hayvan sayısının üretileceği tesislerle alakal olarak damızlık hayvan açığını, kırmızı et açığını bir an önce ortadan kaldırmak olduğunu ifade edecek; “Bu üretim merkezleriyle ülkemiz hayvancılığının sınıf atlayacağı inancındayız.” açıklamasında bulundu.

TİGEM’in ilk defa gerçekleştireceği embriyo transferi projesinde ise bu yönde yapılan çalışmaların önemli bir ayağını oluşturduğunu dile getiren Bakan Çelik, embriyo transferinin, dünya üzerinde çok yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen henüz Türkiye’de ağırlıklı olarak üniversitelerde araştırma seviyelerinde kaldığını belirtti.

Embriyo transferinin uygulanması işlemlerine bugünden itibaren başlanılacağını ifade eden Çelik bu ifadeleri kullandı:

“Halen TİGEM’in faal 17 işletmesinin 12’sinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Buralarda simental, siyah alaca, esmer, jersey ve limuzin ırklarından oluşan toplam 32 bin baş hayvan varlığıyla damızlık yetiştiriliyor. Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz. TİGEM’in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak. Bunlardan kombine simental ırkı damızlık elde ederek hayvan varlığımızı artıracağız. TİGEM, bu projeyle taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline gelecek. TİGEM, ilerleyen dönemlerde hayvan üreticilerimize ıslah amaçlı hizmet de sağlayacak.” açıklamasını yaptı.

TİGEM’DEN YERLİ SEBZE TOHUMU

Bakan Çelik, tohumculuk konusunada değinerek  bitkisel üretimin temelinin tohumculuğu oluşturduğunu açıklayan Çelik, tohumculuk alanı üzerinde 2005 yılından bu yana üreticilere 1,4 milyar liralık sertifikalı tohum, fide ve fidan desteği verdiklerini söyledi.

Sebze tohumu ihtiyaçlarının yüzde 50’sinin yerli üretimle beraber karşılandığına vurgu yapan Çelik, genelde bu oranın %80 oranında artış gösterebileceğini ifade etti.

Sertifikalı tohum üretiminin 2016 sonu itibariyle beraber 1 milyon tona ulaştığını, 70 ülkeye ise tohum ihracatı yapılacağına değinen Çelik, bu açıklamalarda bulundu:

“Buna karşın yılda 90 milyon dolarlık sebze tohumu ithal ediyoruz. Yerli hububat tohumu üretimindeki başarımızı, sebze tohumunda da göstermemiz gerektiği inancıyla TİGEM bu alanda çalışmalara başladı. TİGEM ilk defa yerli sebze tohumu üretimi yapmak için hazırlıklarını tamamlamış bulunuyor. Antalya Boztepe işletmesinde domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde yeni hat ve çeşitler geliştirilecek. Bu hat ve çeşitler çoğaltılarak, üreticilerimizin ihtiyacına sunulacak. Böylece hem ihtiyacımız olan sebze tohumunu karşılamış olacağız hem de bu alanda ihracat kapasitemizi daha da geliştireceğiz.” açklamasını yaptı.

Bakan Çelik, 2018 yılından itibaren desteklemelerin yapılacağından dolayı sertifikalı tohum kullanım şartının uygulanacağını anımsatarak “Sertifikalı tohum açığımız var. Bunu kapatmak içn özel sektörle birlikte gerekli çalışmaları yürütüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Çelik, “Yerel tohumlardan vazgeçiliyormuş gibi değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar kesinlikler doğru yaklaşımlar değil. Amacımız yerel tohumlarımızı sertifikalı tohuma dönüştürülmek.” dedi.

Havzasında yerel tohum kullananların arazi büyüklüğüne bakılmaksızın destekleneceğini de belirten Çelik, yerel tohumların gen bankalarında muhafaza edildiğini, ihtiyaç halinde çoğaltılıp, talep edenlere verileceğini bildirdi.

Belli illeri, bölgeleri “organik tarım alanları” ilan edeceklerini anlatan Çelik, organik tarım yapanların, yerli tohum kullanmaları durumunda ilave destek alacağını söyledi.

15 ildeki TİGEM kuruluşlarının temsilcileri de video konferans yoluyla toplantıyı takip etti.

Kamupersoneli.net | AA