Gündem

Grip aşısında öncelikli olan kişiler tek tek açıklandı!

Mart ayından beri mücadele ettiğimiz koronavirüs salgınında durum daha da ciddi bir hal aldı. Bakan Koca, bugün bölgesel değerlendirme yaptıktan sonra kameralar karşısına geçerek, kritik açıklamalarda bulundu. Salgının Anadolu’da 2. zirvesinde olduğunu belirten Koca, grip aşılarıyla ilgili önemli bir noktaya değindi. Buna göre kimlerin grip aşısında öncelikli olduğu belli oldu.

Grip aşısında öncelikli olan kişiler tek tek açıklandı!

2 KAT ARTMIŞ OLACAK

Yaptığı açıklama sonrasında gelen sorulara cevap veren Koca, kimlerin grip aşısı olabileceğini tek tek şu şekilde açıkladı:

“Bu konu özellikle son günlerde çok konuşuluyor. Grip aşısıyla ilgili 1 yıl sonrasının aşısı 1 yıl önceden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır. Her yıl ortalama aldığımız aşı 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda %20 oranında arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Özellikle bu dönemde grip aşısının herkese yapılması gerektiği kanaati yayılıyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısı tedarik ettik ve ilk 400 binini de eczanelere gönderdik. Bunun dışında grip aşılarını daha da artırmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Şu an için bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. 3 milyonun da üstüne çıkarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Geçen yıla göre 2 kat artmış olacak yani”

Grip aşısında öncelikli olan kişiler tek tek açıklandı!

GRİP AŞISINDA ÖNCELİKLİ OLAN KİŞİLER

“Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısın riskli olanlara yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de Bilim Kurulumuz bir çalışma yaptı ve kimlere öncelikle yapılması gerektiğini belirlemiş oldu. Özellikle:

1) riskli gebelere (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara

2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara,

3) 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara,

4) 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara,

5) Özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere

İlk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız e-nabız üzerinden riskli olmadığını görüp “ben yaptırmayacak mıyım” diye düşünmemeli. Sağlık çalışanlarımıza isterse Halk Sağlığı üzerinden yapılacak. Devamında bizim özellikle artışını hedeflediğimiz daha fazla tedarik için gayret gösterdiğimiz aşıyla ilgili bu kademelendirmeyi genişletmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda telaşlanmayalım”

Grip aşısında öncelikli olan kişiler tek tek açıklandı!

GEÇEN YILA GÖRE 2 KAT DAHA FAZLA

Açıklamasına devam eden Koca, “Bu günden riskli görülmeyen kişileri daha sonra kademelendirmeyle birlikte riskli kişi olabileceklerini söylemek istiyorum. Geçen yıla göre 2 kat oranında daha fazla aşı tedarik ediliyor ve 3 milyonun da üstüne çıkarmak için gayret içindeyiz” dedi.