Gündem

Hafif Bir Balkan Lezzeti, Trileçe Ramazanın Gözde Tatlısı

  Balkan tatlılarından trileçe, hafif olması nedeniyle ramazanda en çok tercih eden tatlılar arasında yer alıyor.


Yapımında manda, keçi ve inek sütü kullanılması nedeniyle üç sütlü anlamına gelen trileçe adıyla bilinen tatlının son yıllarda Türkiye’de yıldızı parladı. Trileçe, Balkanların sınırındaki Edirne’de de hem kent sakinleri hem de turistler tarafından severek tüketiliyor.

Hafif olması nedeniyle özellikle ramazan ayında da iftar sofralarındaki yoğun rağbet nedeniyle tatlının üretiminde artış yaşanıyor.

Revaniye benzeyen yumuşak keki ve üzerindeki karamelle albenisi olan Balkan tatlısını 20 yıldır üreten Mehmet Karcı, trileçenin son yıllarda yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Soğuk, hafif ve sütlü tatlıyı sevenlerin Türkiye’deki menülere 2-3 yıl önce giren tatlıyı kısa sürede benimsediklerini ifade eden Karcı, “Ramazan ayında sıcak havalarda trileçeye, soğuk yenen bir tatlı olduğundan çok fazla rağbet var. Satışlarımız gayet güzel, memnunuz. Ramazan ayında en çok damak tadına göre güllaç ve trileçe gidiyor. En hafif tatlılardan biri yapımında yumurta, irmik, un ve vanilya  kullanılıyor. Pişirdikten sonra süt ve krema ilave ediyoruz. Üstüne karamel ya da ahududu sürüyoruz. Damak tadına göre fındık, fıstık ve cevizle süslenebiliyor.” dedi.

Pastane işletmecisi Mehmet Seval ise Balkan tatlılarından olan trileçenin hafif ve mideyi rahatlatan tadıyla son yıllarda ramazan ayında büyük ilgi gördüğünü ifade etti. 

Trileçenin ramazan ayında gördüğü ilginin en hafif tatlılardan biri olmasından kaynaklandığını kaydeden Seval, ” Balkanlardan gelen geleneksel sütlü tatlılarından biri olan trileçe, hafif ve mideyi yormamasıyla çok seviliyor. Ramazan dolayısıyla ilgi gören trileçe için biz de talepleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Gerçekten yaz aylarında ramazan ayıyla birlikte insanlar serinletici tatlılar arıyor. Trileçe hafif olduğundan yenilen dilim ne kadar fazla olsa da mideyi yormadan keyifle tüketiliyor.” diye konuştu. 

AA | Kamupersoneli.net