Gündem

Hakkarili Teravihe Dururken Edirneli İftar Sofrasına Oturacak

Güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen imsak ve iftar vakitlerine göre, Türkiye’de orucu en geç Edirne, en erken Hakkari’de yaşayanlar açacak. Bir anlamda Hakkarili teravih için hazırlanırken, Edirneli iftar için ezan sesini bekleyecek. 


Diyanet İşleri Başkanlığının imsakiyesine göre, il merkezleri baz alınarak ramazanın ilk günü Hakkari’de imsak saat 02.50’de iftar ise 19.32’de gerçekleşecek. Edirne’de ise saat 03.31’de başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 20.53’te açılacak. 

Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 81 dakika olacak.

Bir anlamda Hakkarili teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirneli iftar sofrasına oturacak. Erken oruç açılacak illerde Hakkari’yi Van, Şırnak, Iğdır, Siirt ve Ağrı, geç iftar yapılacak illerde ise Edirne’yi Kırklareli, Çanakkale ve Tekirdağ takip edecek. 

İftar ve sahur süresi çok kısa 

Coğrafi konumları nedeniyle dünyada en fazla süreyle orucu İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutacak. 

Kuzeyde oruç süresi 22 saate yaklaşan ülkeler bulunuyor. Örneğin İzlanda’nın kuzeyindeki Reykjavik kentinde yaşayan Müslümanlar, 23.45’te yapacağı iftarda neredeyse sofrayı toplayamadan sahura oturacak. Buradaki Müslümanlar için 02.13’te sahur vakti sona ermiş olacak. 

Gurbetçilerin yaşadığı Avrupa ülkelerinde de oruç süresi 18 saati buluyor. Almanya’da (Berlin) ilk iftar 21.31’de, Fransa’da (Paris) 21.56’da, Belçika’da (Brüksel) 21.58’de ve Hollanda’da (Amsterdam) 22.04’te yapılacak.

Soydaşların yaşadığı sınır kentlerinde ise Sofya’da ilk iftar saat 21.08’de, Kırcaali’de 20.56’da, Dobruca’da 20.53’te, Filibe’de 21.00’de, Varna’da 20.51’de yapılacak. 

Batı Trakya’daki İskeçeli Müslümanlar, saat 20.56’da, Gümülcine’de ise 20.54’te oruçlarını açacak.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara