Gündem

Haliç Üniversitesinde Türkiye Tarihinin En Büyük Yolsuzluğu Yapıldı

Yükseköğretim Kurulu tarafından faaliyeti durdurulan ve İstanbul Üniversitesine devredilen Haliç Üniversitesi ile ilgili ortaya çıkan yolsuzluklar herkesi şaşırttı. Cumhuriyet tarihinin en büyük üniversite yolsuzluğu olarak tarihe geçen yolsuzluğun detayları haberimizin devamında…

Haliç Üniversitesinde meydana gelen yolsuzluklarda; Üniversitenin Mütecelli Heyet Başkanı yolsuzluklar sonucu elde ettiği gelirlerler İstanbul’da bir AVM alabilecek düzeye ulaşmış durumda. Yükeköğretim Kurulu’nca Haliç Üniversitesi’ne gözlemci üye olarak görevlendirilen YÖK Üyesi Dr. M. Emin Zararsız, Haliç Üniversitesi’ne el konulmasına neden olan yolsuzluklar ve eski Mütevelli Heyet Başkanı Mansur Topçuoğlu ile ilgili iddiaları sabah’a değerlendirdi.

Denetime İzin Verilmedi

YÖK tarafından 2014 yılında yapılması istenen denetim Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı tarafından engellendi. Üniversitee ile ilgili dış kaynaklara 100 Milyondan fazla borcun bulunduğu ve personelin maaşlarının ödenmediği iddialarını dikkate alan YÖK 12 Mayıs 2016 günü yapılan yolsuzlukları öne sürerek Üniversitenin faaliyetini durdurdu. Haliç Üniversitesinin Faaliyetlerin durdurulmasından sonra Üniversite, Yönetim Garantör Üniversitesi olan İstanbul Üniversitesine devredildi.

Çuvalla Paralar Taşındı

İstanbul Üniversitesi Haliç Üniversitesi’nin yönetimini devralmaya gittiği anda Topçuoğlu’nun odasındaki 68 bin TL’lik nakit para ile öğrenci senet ve çeklerini çuvala koyarak arabasının bagajına götürttüğü, muhasebe kayıt sisteminde gelir ve gider kaydını sildirmeye çalıştığı tespit edildi. Paralar, senet ve çekler kurtarılırken, muhasebe işlemleri uzman ekipler tarafından incelemeye alındı. Yapılan incelemelerde yüzyılın vurgunu ortaya çıktı.

Dershaneye Üniversite Kaynaklarından Tadilat Yapılıyor


Üniversitede çalışan birine ait bir dershane, Özel Haliç Koleji olarak yüzde 75’i Topçuoğlu ve yüzde 25’i baldız C.A. tarafından satın alınıyor. Kolejin Yeşilköy’deki binasına üniversite kaynaklarından tadilat yaptırılıyor, üniversitenin meslek yüksekokulunun bulunduğu binanın yarısı bu koleje kiralanıyor. Üniversite aynı binaya aylık 500 bin TL kira öderken, kolej 20 bin TL kira ödeme anlaşması yapıyor. Üniversite personeli olan 15 kişi Haliç Koleji’nde çalıştırılıyor. Haliç Üniversitesi halen koleje 387 bin TL borçlu gözüküyor.

Yasadışı 28 Öğrenci Kayıtlı

Üniversitelere giriş sınavlarında baraj puanını geçemediği için herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırma hakkı kazanamayan lise mezunu 28 öğrencinin, özel öğrenci statüsüyle 2014’ten itibaren üniversiteye kayıtları yapılmış. Kanunlara göre böyle bir uygulama mümkün değil.

Ayrıca Haliç Üniversitesinin piyasaya 180 milyon liraya yakın borcu olduğu ortaya çıktı. Ayrıca üniversite personelinin ücretleri asgari ücretten, hocaların ders saatlerinin en alt limitten gösterilerek SGK’dan prim kaçırıldı. Normal şartlar altında 9 bin kadar öğrencisi olan Haliç Üniversitesi’nin yıllık ortalama 80 milyon TL geliri ve iyi bir yönetime sahip olması halinde ise tüm binaları kiralık olmasına rağmen 70 milyon TL gideri olacağı tahmin ediliyor.

Kamupersoneli.net  | Ankara