Gündem

Hasta ve yaşlı adam, tutuklu kaldığı cezaevinde öldükten sonra mahkemeden tahliye kararı geldi

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 70 yaşındaki İbrahim Akbaba, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdiği sırada kalp krizi geçirdi. Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya bağlanan Akbaba, geçirdiği kalp krizi sonrası kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Akbaba’nın cenazesi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Hasta ve yaşlı adam, tutuklu kaldığı cezaevinde öldükten sonra mahkemeden tahliye kararı geldi

15 aydır tutuklu olan İbrahim Akbaba, yaklaşık 2 ay önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Edirne F Tipi Cezaevi’ne isteği dışında sevk edilmiş, sevk sırasında iki gün ring aracında yolculuk yapmak zorunda kalmıştı.

Daha önce açık kalp ameliyatı geçirmiş ve diyabet hastası olan Akbaba bir bacağını kaybettiği için protez bacakla yaşıyordu. Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sağlık durumuna ilişkin Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi yönünde yazı yazılan Akbaba’nın durumuna ilişkin bir sonuç çıkmamıştı.

Akbaba, cezaevine giden insan hakları savunucularına ilaçlarını düzenli alamadığını bildirmiş ve bakıma ihtiyacı olduğu için oğlunun tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne sevkini istemesine rağmen talebine cevap alamamıştı. 

Mahkemenin, tutuklu 70 yaşındaki İbrahim Akbaba’nın ölümünden sonra verdiği tahliye kararında;  ”Yaşlı, hasta ve kaçma riski yoktur” denmesi dikkat çekti…

Akbaba’nın durumu daha önce Meclis’e taşınmıştı. Verilen soru önergesinde Akbaba’nın tedavisinin aksatılmasına ve sağlığa erişim hakkının kısıtlanmasına dair sorular yöneltmişti.