Havalar Isındıkça Koronavirüs Yok Olacak mı?

Sıcaklıklar arttıkça koronavirüs yok olacak mı? Bahar ayları ile birlikte sıcakların artması sonucunda COVID-19 yani koronavirüs'ün yayılmasının azalması bekleniyor.Tıpkı her yıl olduğu gibi grip türü hastalıkların yaz mevsiminde bitmesi gibi bir beklenti

Sıcaklıklar arttıkça koronavirüs yok olacak mı? Bahar ayları ile birlikte sıcakların artması sonucunda COVID-19 yani koronavirüs'ün yayılmasının azalması bekleniyor. Tıpkı her yıl olduğu gibi grip türü hastalıkların yaz mevsiminde bitmesi gibi bir beklenti mevcut. Peki bu beklentiler gerçekleşecek mi? Uzmanlar bu sorulara nasıl cevap veriyorlar. Yeni koronavirüs insanlık ile ilk kez karşılaşıyor. Dolayısıyla bu virüs hakkında bir çıkarımda bulunmak için henüz çok erken. Tüm bilim dünyasının ağzından çıkan ortak cümle: "Doğrusunu söylemek gerekirse, virüsü hala tanımıyoruz".

Uzmanların ortak söylemine göre, solunum yoluyla bulaşan virüsler soğuk havaları seviyor. İnsanların bağışıklık sistemi korona patojenlerinden gelen saldırıya hazırlıklı değil. Solunum yoluyla bulaşan virüsler için havaların serin olduğu dönemler ideal zamanlar. Virüsler düşük sıcaklıklarda daha stabil duruyorlar. Tıpkı buzdolabındaki yemekleri uzun süre saklayabilmek için ideal bir ortam oluşturması gibi. Peki sıcak ve kuru havalarda virüsler nasıl tepki veriyorlar?

Uzmanlar, koronavirüsün lipid tabaka yani yağ tabakası ile kaplı olduğunu söylüyorlar. Yani bu tabaka sıcaklığa dayanıklı değil ve sıcaklıkla beraber virüsler parçalanıyor. Mide ve bağırsakları etkileyen norovirüsler gibi diğer virüsler ise protein ve genetik materyallerden oluştukları için daha stabil. Örneğin "Dans" virüsü, genelde tropikal veya subtropikal bölgelerde bulunuyor. Bu bölgelerdeki mikropların koşullarını sıcak hava belirlemiyor, virüsü taşıyan hayvan belirliyor.

Nemli havaların da virüslerin çoğalmasında etkin faktör olduğu vurgulanıyor. Güçlü bir hapşırık ile solunum yollarından çıkan mikroplar havada asılı kalıyor. Özellikle soğuk ve kuru kış günlerinde, ağızdan saçılan damlacıklarda yer alan virüsler, yüksek nemli bölgelere oranla daha uzun süre havada asılı kalabiliyorlar.

Virüsü kaptıktan sonra uzun süre durumun fark edilmeme olasılığı mevcut. Mikrop ile ilk temas sonrasında hastalığın ilk semptomlarının görülmesi arasında bir kaç haftalık süre dahi olabiliyor. Bu da her virüsün farklı kuluçka süresine, virüsün biyolojik yapısına ve özelliklerine göre değişiyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme