Gündem

HDP Grup Başkanvekili Baluken: " Tezkerelere Hayır Oyu Kullanacağız"

 HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “AKP’nin darbenin arka planının açığa çıkması, darbeyle ilgili süreçlerle yüzleşilmesi gibi bir derdi yok.” dedi.


Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Kolombiya’da imzalanan barış anlaşmasının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir umut ve coşku yarattığını savundu.

Kolombiya’da yaşananları izlerken sık sık iç geçirdiklerini belirten Baluken, “Kolombiya halkı barış coşkusunu yaşarken, 2 yıl önce Ankara’da ya da Diyarbakır’da aynı coşkuyu resmedebileceğimizin eşiğine geldiğimizi düşünerek, ‘neden böyle bir tabloyu ülkemizde başaramadık?’ diye bizlerde iç geçirdik.” diye konuştu.

Baluken, terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan’ın açıklamarına değinerek, hükümetin ve devlet yetkililerinin tavrı nedeniyle bu açıklamaların boşta durmaya devam ettiğini iddia etti. Baluken, “Öcalan’ın gönderdiği mesaj, eğer devlet ve hükümet nezdinde bir yanıta kavuşursa, Kolombiya’da ortaya çıkan barış resmini Ankara ve Diyarbakır’da çizip, Ortadoğu’nun orta yerinde bulunan savaş duvarına hep birlikte asabiliriz diye düşünüyoruz.” ifadesini kullandı. 

İdris Baluken, bütün çağrılarına rağmen, AK Parti Hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’de savaş ve darbe uygulamalarında ısrarcı” olduğunu ileri sürerek, 15 Temmuz darbe girişiminden günümüze yaşananları anlattı.  

– “AKP, darbe komisyonunu çalıştırmıyor”

“AKP, 15 Temmuz darbe girişimini bir fırsata çevirerek, karşı darbe hamlesi başlatmıştır. Mevcut darbe ortamından AKP’nin ya da Erdoğan’ın rahatsız olduğu yok.” görüşünü savunan Baluken, darbe ve darbecilerle etkin bir mücadelenin olmadığı gibi Meclis’te darbeye ilişkin kurulan komisyonun da AK Parti tarafından çalıştırılmadığını bildirdi. 

AK Parti’nin darbenin arka planının açığa çıkarılması, darbeyle ilgili süreçlerle yüzleşilmesi gibi bir derdinin olmadığını iddia eden Baluken, şöyle devam etti: 

“Kendisinin bugüne kadar darbecilerle girmiş olduğu ilişkilerin açığa çıkmasından ve sonrasında başlatmış olduğunu karşı darbenin teşhir olmasından korkuyor. Defalarca bu darbenin siyasi ayağının nereye uzandığını sorduk. Darbenin siyasi ayağının açığa çıkarılmaması için AKP ve Erdoğan çok bilinçli bir çaba gösteriyor. Medyaya yansıyan resimleri görüyorsunuz. AKP’li milletvekilleri, darbecilikle suçlanan Fetullah Gülen ile kol kola, boy boy fotoğraf çekiyorlar. Bu süreç, Erdoğan ve AKP’nin darbe olarak nitelendirdiği dönemde oluyor. Bu milletvekilleri halen aynı sıfatla kendi çalışmalarını devam ettiriyorlar. İçlerinden birisi AKP’nin grup başkanvekilidir.

Dün katıldığım televizyon programında da söyledim. Ankara kulislerinde, AKP ile cemaatin bir takım aracıların, aracılığıyla görüşmeye başladığı ve bu görüşmeler neticesinde bir uzlaşma arayışı içerisinde olduğu bilgileri artık yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. 

AKP’nin mevcut pratiğine baktığımızda da bu kulis bilgilerinin aslında gerçek yaşamda, siyasi yaşamda bir karşılık bulduğunu görüyoruz. Adil Öksüz’ün durumuyla ilgili kamuoyunu yakından ilgilendiren çok ciddi soru işaretleri var ama bu konuda da tek bir açıklama AKP tarafından yapılmış değildir. Fetullahçı yapıyı bizzat büyüten, en büyük desteği sunan belediye başkanları görevlerine devam ediyorlar.”

İdris Baluken, “AK Parti’nin yanlış politikaları” neticesinde Türkiye’nin ekonomik krizin içerisine girdiğini, uluslararası kredi kuruluşlarının Türkiye’nin puanını düşürdüğünü buna karşı etkin bir tedbir almak yerine bunu küçümseyen açıklamaların yapıldığını, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemelerin de ekonomik krizin itirafı olduğunu savundu. 

– “Savaş tezkerelerine ‘hayır’ oyu kullanacağız”

Meclis’in 1 Ekim’de açılacağını ve Suriye ile Irak’a ilişkin tezkerelerin görüşüleceğini anımsatan Baluken, “Meclis’in bir savaş tezkeresiyle açılıyor olmasını büyük bir utanç ve ayıp olarak değerlendirdiğimizi, bu savaş tezkeresine karşı çok net olarak ‘hayır’ oyu kullanacağımızı, Türkiye’nin ne bölgede ne de kendi içerisinde herhangi bir savaş sürecinde asla fayda görmeyeceğini ifade edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum.” dedi. 

– Sorular

Bir gazetecinin, “Meclis açılışında tutumunuz nasıl olacak ve Meclis başkanının anayasa açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Baluken, Meclisin açılışından bir gün önce HDP Grubu olarak toplantı yapacaklarını ve bu tartışmalar doğrultusunda tavırlarının netleşeceğini söyledi.

Baluken, yeni anayasa konusunda Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın açıklamalarının beklenti yaratmaya yönelik olduğunu savunarak, “Türkiye şu anda yasalar ve anayasa ile yönetilmiyor. Meclis başkanı bu tarz beklentiler yapmak yerine şu parlamentonun itibarını ve işlevselliğini bir kez daha sağlasın. Anayasayı tartışacak ortam mı var? Mini anayasa paketinde bile 6 milyon oy almış HDP’yi dışladılar.” ifadesini kullandı.  

Gazetecilerin, “HDP heyetinin ardından AKP’nin de Irak Kürdistan Bölgesine heyet göndereceğini açıklaması ve barış sürecinin yeniden başlayabileceği yönündeki görüşleri nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Baluken, buna ilişkin bir işaret görmediklerini bildirdi. Baluken, heyetlerinin amacının, Kürtler arasındaki sorunları giderme ve ulusal birlik çalışmasının şekillenmesine katkı sunmak olduğunu, ziyaretlerde Ortadoğu’daki bölgesel gelişmelerin de tartışıldığını vurgulayarak, “Biz her ziyarette çözüm sürecine geri dönülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Dışarıdaki süreçler üzerinden içerideki çözüm sürecini okumak yanılgıya götürür. Erdoğan ve AKP halen ‘çözüm mözüm yok’ diyorlar.” değerlendirmesini yaptı.  

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın HDP’ye yönelik kapsamlı bir operasyonun gündemde olduğuna yönelik açıklamalarının anımsatılmasına ilişkin de Baluken, “Önümüzdeki günlerde AKP’nin mevcut kaosu daha fazla derinleştirecek bir takım tartışmalar yürüttüğü bilgisi doğrudur. Milletvekillerine, partinin tüzel kişiliğine yönelik bazı hazırlıklar yapıldığı bilgisi bize de geliyor. Bunları son derece tehlikeli buluyoruz. Kaosu, çatışmayı derinleştiren, demokratik siyaset umudunu tamamen gündemden kaldırmaya dönük çılgınlıklar olarak değerlendiriyoruz. AKP’nin bu tarz çılgınlıklara girmemesi gerektiği kanaatindeyiz.” dedi.

KAMUPERSONELİ.NET – AA