Gündem

Herkesin bunu bilmesi gerekiyor: Zam yapamayan firmaların hilesi ortaya çıktı!

Market alışverişi yapan pek çok vatandaş aldıkları ürünün eskiye göre daha kısa sürede tükendiğini aklından geçiriyor. Ürüne aynı ödeme yapılsa bile daha az sürede tükenmesi firmaların bir oyunundan ibaret. Türkiye’de vatandaşların uygun fiyata alışveriş yapmak istemeleri nedeniyle firmalar maliyetleri artsa da ürünlerine zam yapamıyorlar. Özellikle paket ürünlerinde fiyatlar sabit kalıyor.

Herkesin bunu bilmesi gerekiyor: Zam yapamayan firmaların hilesi ortaya çıktı!

Tüketiciler şikayette bulunabilirler 

Vatandaş ise aynı fiyata aynı ürünü satın aldığını düşünüyor. Ancak zam yapamayan firmalar gramaj hilesi yapıyorlar. Tüketiciler bu gerçeği fark ettikleri zaman şikayette bulunabilirler. Bu nedenle vatandaşların fiyat etiketlerini mutlaka okuması gerektiğini vurgulayan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, “50 ve katları ile giden paket gramajları varken, şimdi 188 gram yazıyor. 200 gram bir ürünün fiyatı 10 lira ise 188 gram yapılan ürünün fiyatı da ona göre olmalı.Birim fiyatı mutlaka yazılmalı. Yani 188 grama isabet eden fiyat satış tutarı yazılmalı. Önceki yıllarda en dramatik örneklerden biri şampuanlardı. 700 gram olan aynı ürün, 550 grama kadar düştü” açıklamasını yaptı.

Kar etmeye çalışırken tüketiciyi dolandırıyorlar 

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu firmaların gramaj oyunu hakkında, “Kasti aldatma ve hata olarak yapılıyor. Fiyat aynı ama gramajı düşüren firma kasti aldatma yapar. Cezası yok ama bir ahlak sorunu. Gramajı azalttığı halde, etiketi yeni gramaja göre yenilemezse burada hile yapılmış demektir ve cezası vardır, yasal yollara başvurulmalıdır. Birkaç gram da olsa çalıp kar etmeye çalışırken, tüketiciyi dolandırmış oluyorlar” açıklamasını yaptı.

Herkesin bunu bilmesi gerekiyor: Zam yapamayan firmaların hilesi ortaya çıktı!

Altın gümüş gibi gramajı düşürülüyor

Paket peynirlerin gramajının her geçen azaldığını söyleyen Ağaoğlu, “Paketteki peynirlerin gramı her gün eriyip gidiyor. Şimdi bir fotoğrafını çekin, birkaç ay içindeki değişiklikleri görün. 800-900 gram olan peynirlerin 600 grama kadar düştüğünü görüyoruz. Fiyatların aynı olması sizi yanıltmasın. Altın, gümüş gibi; yükselen döviz, petrol hemen gramdan düşülüyor” dedi.

Etiketler mutlaka okunmalı 

Yetkililerden yapılan açıklamalara göre, vatandaşların gramaj oyunlarına karşı marketlerde etiketleri mutlaka okumaları gerekiyor. Ayrıca gramajından şüphe edilen ürünler tartılarak şiyet oluşturulabilir. Gramaj oyunu saptanan ürünün çekilen fotoğrafları Tüketici Hakem Heyetleri’ne gönderilmeli.

Vatandaşların ürünler hakkında yaptığı ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetimler gerçekleştiriliyor. Ürün hakkında şikayette bulunmak isteyenler Ticaret Bakanlığı’nın Haksız Fiyat Artışı (HFA) bildirim uygulaması, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ihbar hattı VİMER-189 da kullanabiliyorlar.