Gündem

Hiroşima'da, 71.Yıla Özel Anma Töreni

Hiroşima’ya 71 yıl önce atılan  atom bombası sonucunda neredeyse şehrin tamamı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.Çok sayıda insan ve canlı zarar görmüştü.71. yılın anısına, Hiroşima’da tören yapıldı ve nükleersiz hayat çağrısı yapıldı.

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen “Hiroşima felaketinin 71. yılı anma töreni”nde bir konuşma yapan Başbakan Şinzo Abe ve Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, nükleer silahsız bir dünya çağrısında bulundu. 

Atom bombasının bırakıldığı bölgenin yakınındaki Barış Parkı’nda düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Matsui, dünya liderlerinin Hiroşima’yı ziyaret ederek, nükleer silahın yarattığı enkazı görmeleri gerektiğini belirtti.

Matsui, nükleer silah sahibi ülkelere, ABD Başkanı Barack Obama’nın mayıs ayında Hiroşima ziyaretinde sarf ettiği sözleri anımsatarak, “Korkularımızdan kurtulma cesaretini göstermeli ve korkulardan arındırılmış bir dünya kurmak için çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Japonya’nın savaş karşıtı anayasasını gözden geçirme çabaları konusunda Başbakan Abe’yi de uyaran Matsui, başbakanın nükleersiz bir dünya çabalarına liderlik ederek, ülkenin barışçıl anayasasını taçlandırması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Şinzo Abe de konuşmasında, atom bombası atılan tek ülke Japonya’nın nükleer silahların yok edilmesinde sorumluluk sahibi olduğuna işaret ederek, Matsui’nin, dünya liderlerine Hiroşima’yı ziyaret çağrısını yineledi.

Kamupersoneli.net/AA