Gündem

Hollanda'dan Cevap Geldi: Neden Bizi Yaptırım Uygulamakla Tehdit Ettiklerini Anlamıyorum!

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan diplomatik krizde Türkiye’nin yaptırım kararı almasını ve bu yönde açıklamaların gelmesini anlamadığını ifade etti.

Hollanda’nın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun ülkeye girişinin engellenmesiyle başlayan gerginlik, Hollanda’ya karayoluyla giden Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’daki Türk başkonsolosluğuna alınmayarak Almanya’ya geri gönderilmesiyle derinleşmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre İşçi Partisi’nden Koenders ve Avrupa Parlamentosu’nda Hollanda milletvekili Emine Bozkurt, Hollanda’nın ‘s-Hertogenbosch şehrinde düzenlenen Hollanda Türk Kadınlar Birliği’nin yemeğine katıldı.

BBC Türkçeye konuşan Koenders, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz Hollanda’yı ve Hollandalıları Srebrenitsa katliamından tanırız” sözlerine atıfta bulunarak, “Özellikle Almanya ve Holllanda’ya karşı Erdoğan’ın sözlerine bakarsak kullanılan dilde gerginliğin arttığını gördük. Tabii ki bizim için Nazizm ve Srebrenitsa katliamıyla ilgili söylenenler, ki tamamen yanlış, doğru değil, kabul edilemez” iddiasında bulundu.

Koenders ayrıca, “Neden bizi yaptırım uygulamakla tehdit ettiklerini gerçekten anlamıyorum. Şimdiye kadar aldığımız önlemler açısından bir alternatifimiz yoktu. Ama tabii ki en önemlisi bir noktada bu gerginliğin azalmasını umuyoruz” dedi.

Koenders, yaşanan krizin seçimlerle ilgili olmadığını iddia etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Seçimlerle, referandumla ilgili de Hollanda’da kampanya yapma imkanınız var. Burada Türkiye referandumu için de oy verebilirsiniz. Ancak bütün bu yorumlar kapsamında bunun iyi olmayacağını düşündük ve buna bir çözüm bulmaya da çalıştık.”

Hollandalı bakan “Biz bir çözüm bulmaya çalışırken, Çavuşoğlu’nun konsolosluk binasında ya da Türk hükümetine ait başka bir binada buluşması gibi, büyük bir yaptırım tehdidi geldi. Bu çok talihsizdi. Bu yüzden iniş haklarını kaldırdık, sonra birden bire hiçbir izin almadan ya da başka bir hakkını kullanmadan başka bir bakan geldi. Bu çok riskliydi” şeklinde konuştu.

Kamupersoneli.net