Gündem

Hollanda İle Diplomatik Kriz, Gözleri Ticari İlişkilere Çevirdi !

Hollanda hükümetinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ziyaretlerini engellemesi iki ülke arasında diplomatik krize yol açarken gözler ticari ilişkilere çevrildi. Habertürk’ün haberine göre halihazırda Hollanda Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından biri konumunda bulunmaktadır.

Ümit Burnu’nda kaybolan, ‘Uçan Hollandalı’ adlı ticaret gemisine dair efsanenin anayurdu Hollanda’nın, Türkiye’deki riski 22 milyar dolar.

Hollanda, 22 milyar dolar ile Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Hollanda’nın Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımlardaki payı yüzde 15.8 seviyesinde seyrediyor. Türkiye’de 2 bin 711 Hollanda sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Hollanda’da 23 bin Türk girişimci bulunuyor.  Türk şirketlerinin 2015 cirosu da 9 milyar doları geçti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, diplomatik skandalın ardından bu ülkeye ekonomik yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusuna;  “Şu anda o noktada değiliz, öyle bir şey söz konusu değil” dedi.

Zeybekci, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve gazetecilerle Denizli’deki bir otelde bir  araya geldi. Zeybekci, Hollanda’da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelik uygulamanın insanlık dışı ve kabul edilemez olduğunu belirterek bunu nefret ve şiddetle kınadığını söyledi. Zeybekci, konunun gereğinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından Hollanda’ya mukabele şeklinde yaptırılacağını belirtti.

Hollandalı firmaların Türkiye’den korkmaması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Bloomberg News’e konuştu: “Avrupa Birliği faşizme giderken firmalar için en güvenli ülke Türkiye.”

Ertem, dün Twitter’dan “Unilever, Hollanda firması; sayısız ürünü var, on yıllardır TR’de, Türk tüketicisi var etti bu firmayı, Hollanda kendi ayağına sıktı” demiş, sonraki tweeti’nde şu ifadeyi kullanmıştı: “Bu firmaları hükümetlerini döndürmesi için boykot önermiyorum durumu kınasın mesela.”

Kamupersoneli.net