Gündem

Hükümet Devlet Memurları Yasasını Düzenliyor (Bu Suçları İşleyenler Kamuda Çalışamayacak)

Son dönemlerin en önemli gündem maddelerinden olan ve toplumda çok büyük yankı uyandıran artan çocuk ve kadın istismarlarına karşı devlet çok önemli bir çalışma üzerinde çalıyor. 

Hükümet tarafından yürütülen çalışmada bu suçlar kapsamında ceza alan kişilere devlet memuru olma yolu da kapanıyor. Üzerinde çalışılan söz konusu yasa tasarısının detayları şu şekilde, 

BU SUÇLARI İŞLEYENLERİN CEZALARI ARTACAK

Devlet, son dönemlerde artış gösteren çocuk ve kadın istismarlığı suçlarının önüne geçilmesi adına yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. 

Konuyla ilgili olarak 6 farklı bakanlık tarafından ortak olarak yürütülen çalışma çerçevesinde bu suçlardan ceza alanların cezalarının artırılması ve bu suçların önüne geçilmesi hedefleniyor. Söz konusu yasa tasarısı çalışmalarının tamamlanmasının ardından TBMM’ye sunulması bekleniyor. 

KADIN VE ÇOCUK İSTİSMARINDAN CEZA ALANLAR DEVLET MEMURU OLAMAYACAK

Hükümet tarafından çalışmaları devam eden yasa tasarısı kapsamında ayrıca çok önemli bir detay yer alıyor.  Konu ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na dair temsilcileri yer aldı. 

Belirtilen bakanlıkların temsilcileriyle düzenlenen toplantıda istismar ve taciz suçuyla birlikte kadına şiddet suçu işleyenlerin devlet memuru olması engellenecek. Bu suçları işleyenler yapılacak düzenleme ile hiçbir kamu kurumunda çalışamayacaklar. Bu konudaki yasal düzenleme ise çok yakında Meclis gündemine gelecek torba yasaya eklenecek.

Hükümet tarafından üzerinde çalışan düzenleme ile bu suçları işleyen kişiler memur, sözleşmeli memur, işçi ya da taşeron gibi kamu personeli statüsünde devlet kurumlarında hiçbir statüde görev alamayacak. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ya da Emniyet teşkilatında da göreve gelemeyecek.

SÖZ KONUSU MADDELER ESKİ DÜZENMEYE EKLENECEK

Halen yürürlükte olan Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan madde de “Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak” şartları yer alıyordu. 

Yapılacak düzenleme ile bu maddeye üzerinde çalışılan suçlarda eklenecek.

Kamupersoneli.net – ANKARA