Gündem

Hükümet kıdem tazminatı haklarını fona dönüştürmeye kararlı! Yürürlüğe gireceği tarih belli oldu!

Kıdem tazminatında işçi-işveren, hükümetin değişiklik hazırlığına yeşil ışık yaktı mı? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk bu soruya cevap vermedi ama DİSK hariç ilk kez tüm taraflar bir araya geldi. Bir taraftan kıdem tazminatının fona devredilmesinde ısrarcı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı.. Diğer tarafta ise ‘’Kıdem Tazminatı kırmızı çizgimiz, dokundurtmayız’’ diyen işçi sendikaları ile yükümlülüğün aratacağından korkan işveren sendikaları ve işçi sendikaları var. 15 milyon işçinin gözü kulağı bu toplantıdaydı.

MUHALEFET TEPKİLİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kıdem tazminatı haklarının fona dönüştürülmesi hakkında ‘’Hem işverenimiz için hem işçimiz için çok sağlıklı bir yöntem olduğunu anlaşılacağını düşünüyoruz.’’ sözleri iyi göstermeye çalışsa da, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Özkoç farklı düşüncelere sahip. Karamollaoğlu konu ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı;

‘’Kıdem tazminatı bir çalışanın birikimidir. Kıdem tazminatına niye müdahale ediyorsunuz? Orda biriken imkan, hükümetin emrine verildiği takdirde çarçur edilir. Bu kesin!… Hükümet paraya sıkıştığı zaman, bir yerlerde birikmiş olan imkanları, günlük problemleri çözmek için kullanma kararını veriyor. ’’ dedi. CHP’li Özkoç ise ‘’Kıdem tazminatını da nasıl işçinin cebinden çalarız, bunun hesabını yapıyorlar’’ ifadeleri ile karşı çıktı.

Mevcut düzende kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı her yıl için bir bürüt maaşı üzerinden hesaplanıyor. Buda, 8,33’lük prim oranı demek. Akıllarda en büyük soru işareti, kıdem tazminatından ki bu değişiklik ile işçinin bu pirimden hak kaybına uğrayıp uğramayacağı? İşverenin ise tedirginliği, prim katkısının artıp artmayacağı?

PRİM KATKISI

Çalışma Bakanı işçilere seslenirken ‘’8,33’lük primden bile fazla olacak hakkınız’’ dedi. İşverene seslenirken ise tam tersine ‘’yüzde 8,33’ün üzerine çıkmayacağız’’ dedi.

KIDEM TAZMİNATI HAKLARININFONA DEVRETME TARİHİ

Çalışma Bakanı ise henüz sendikalarla müzakere sürüyor dedi ama kıdem tazminatında yapılacak değişikliğin yürürlüğe gireceği tarihi de açıkladı. Bakan Selçuk tarih ile ilgili ‘’Yürürlüğe girer tarihini 2020 olarak hedefliyoruz’’ dedi. Bu tarihe kadar mevcut çalışanların kıdem tazminatları eski sistem üzerinden hesaplanacak ama 2020’den sonra ne olacağı başka bir soru işareti. Kıdem tazminatından son söz söylenene kadar tartışmalar sürecek gibi.