Gündem

Hükümet Uyum Yasaları İçin Harekete Geçti

Anayasa değişikliğinin referandumda onaylanma ihtimaliyle beraber, hükümet uyum yasaları için harekete geçti. Şu an yürürlükte olan 4 seçim yasasnın tek çatı altında toplanması hedefleniyor. 

Başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi planlanan anayasa değişikliği nisan ayında yapılması beklenen referandum ile halk oyuna sunulacak. Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından yapılacak birçok değişiklik gündemde. Uyum yasaları için çalışmalar başlatan hükümet, çalışmaları 6 ay içinde tamamlanması gerekiyor.

Hürriyet’in haberine göre; düzenlemeler arasında en önemli olanları seçim yasaları, Siyasi Parti Yasası ve TBMM İçtüzüğü. Alınan bilgilere göre, hala yürürlükte olan 4 seçim yasası tek çatı altında toplanacak. Şu an mevzuatta “Seçimlerin temel hükümleri, milletvekilliği seçim yasası, mahalli seçimler yasası ve Cumhurbaşkanlığı seçim yasası” olmak üzere 4 yasa bulunuyor. 

Diğer bir çalışma da seçim barajının düşürülmesi konusunda yapılacak.  AK Parti, seçim barajının 7’ye indirilmesine sıcak bakıyor. Kesin karar ise MHP’nin görüşlerine göre belirlenecek.

Bir diğer önemli konu da başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı adayı olan kişinin aynı anda yapılacak seçimlerde milletvekiliğine adaylığını koyup koyamayacağı olacak. Referanduma sunulan Anayasa paketi ve mevcut Anayasa maddelerine göre, aynı anda her ikisine de aday olup, seçilmesi durumunda birinden istifa etmesini engelleyen bir hüküm bulunmuyor.

KAMUPERSONELİ.NET