Gündem

İçişleri Bakanlığı İmamoğlu’na açılan soruşturmalar hakkında açıklama yaptı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İçişleri Bakanlığı tarafından Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ait zamanları içeren konularla ilgili olarak 27 ayrı soruşturma başlatılmıştı. İmamoğlu, hakkında açılan soruşturmalar ile ilgili olarak İBB tarafından yapılan açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı.

AÇILAN SORUŞTURMALAR İLE İLGİLİ İBB’DEN YAPILAN AÇIKLAMA

‘’İmamoğlu’nun İBB Başkanlık mazbatasının 6 Mayıs 2019’da iptal edilmesi ardından inceleme başlatıldığı belirtilerek; “İnceleme 2012-2019 yılları arasındaki işlemleri kapsamaktaydı. Buna rağmen incelemenin fiilen, İmamoğlu’nun görev yaptığı 2014-2019 dönemine ilişkin sınırlı tutulması dikkat çekti. Bir müfettiş ile 16-20 arasında değişen heyet tarafından yapılan incelemede, on binlerce evrak üzerinde toplam 10 bin 451 işlem araştırıldı. Sonuçta, İmamoğlu’nun görevde olmadığı tarihlerde yapılan bir işlem için dahi soruşturma kararı verildi. Çok sayıda hukuki dayanaktan yoksunluk içerdiği belirtilen soruşturmaları yürüten Müfettiş Arif Yıldırım’ın, AK Parti’den milletvekili adayı olması da dikkat çekici bulundu” denildi.

İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalar birçok basın-yayın organında ve sosyal medyada büyük yer tutunca, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı tarafından konu ile ilgili bir açıklama geldi;

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN SORUŞTURMALAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

“Bu çerçevede, 2019-2020 yıllarında belediyelerde yapılan 389 genel teftişin, belediye başkanlarının mensubu oldukları siyasi partilere bakıldığında, 221’inin AK Parti, 59’unun CHP, 51’nin MHP, 33’ünün HDP, 10’nun Saadet Partisi, 7’sinin İYİ Parti, 4’nün BBP, 2’sinin DP, birinin DSP ve birinin de bağımsız olduğu görülmektedir. 2019 yılında belediyelerde yapılan 107 özel teftişin, belediye başkanlarının mensubu oldukları siyasi partilere bakıldığında, 45’inin AK Parti, 26’sının CHP, 17’sinin HDP, 12’sinin MHP, 2’sinin SP, birinin İYİ Parti, birinin BBP, birinin DSP ve 2’sinin bağımsız olduğu anlaşılmaktadır.

2020 yılında ise belediyelerde yapılan 5 özel teftişin, belediye başkanlarının mensubu oldukları siyasi partilere bakıldığında, 2’sinin HDP, birinin AK Parti, birinin İYİ Parti ve birinin de görevlendirme yapılan belediye olduğu tespit edilmiştir. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nden günümüze kadar toplamda 427 belediyeye soruşturma yapılmıştır. Bunların partilere göre dağılımına baktığımızda, 190’ının AK Parti, 126’sının CHP, 51’nin MHP, 34’nün HDP ve 26’sının diğer belediyeler olduğu görülmektedir.”

Teftiş, denetim ve soruşturma görevlerinin, idarenin işleyişi içinde rutin olarak yürütülen faaliyetler olduğuna işaret eden Çataklı, bu faaliyetlerin sonuçlarının bütün yönleriyle yargı denetimine tabi olduğunu belirtti.

“GÖREVİN HASSASİYETİ DEĞİŞTİRİLEMEZ VE AKAMETE UĞRATILAMAZ”

“Bakanlığımıza herhangi bir belediye ile ilgili intikal eden ihbar, şikayet gibi başvurular olduğunda gereğinin yerine getirilmesi kanuni bir zorunluluktur. Kanun karşısında bu alanda kimse dokunulmaz değildir.” ifadelerini kullanan Çataklı, açıklamasına şöyle devam etti:

“Mülkiye Teftiş Kurulu, uzun yıllardan beri devletin, milletin ve tüm tarafların hakkaniyetini korumakla görevlidir ve bu görevini bugüne kadar da layıkı ile yerine getirmiş köklü bir kurumdur. Dedikodu ve/veya medya üzerinden ortaya atılan birtakım kavramsal çarpıtmalarla görevin hassasiyeti değiştirilemez ve akamete uğratılamaz. Haberin içeriğinde de ciddi yanlışlıklar olmasına rağmen sürecin işlemesi nedeniyle tarafımızca haberin detaylarına değinilmemiştir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kanunların verdiği görevlerin gereği hassasiyetle yerine getirilmeye devam edilecektir.”