Gündem

İçtüzük Değişiklik Teklifinde 5 Madde Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu toplantısında gündem İçtüzük değişiklik teklifi oldu. 18 maddelik İçtüzük değişiklik teklifinin 2. maddesinde yer alan 5 madde kabul edildi. 

İçtüzük değişiklik teklifinde kabul edilen maddeler ışığında değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunacak ve işleme konulacak. Beşten fazla imzalı önergelerde ilk beş imza okunup, önerge tutanağa eklenecek.

Kabul edilen maddelere göre, Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden muafsa en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi takdirde bu oylamalarla maddelerin oylamaları işaret oyuyla yapılacağı belirlendi.

TBMM Genel Kurulu’nda İçtüzükle ilgili genel görüşmeler ve Meclis araştıması önergelerinin hazırlanan özet kısımlarının okunması durumu ortadan kaldırılıyor.

Kınama Cezaları

İçtüzükte başlık olarak yer alan, “Kınama cezasını gerektiren haller” düzenlemelerde değişiklik yapılıyor.

Yapılacak olan değişiklik ile, “TBMM’nin bina, tesis, eklenti ve arazisine silahlı olarak girmek” ve “Genel Kurulun çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getirmek ve kullanmak” hükümleri, kınama sebebi olarak yer alacak.

Açık Oylama Sistemi

Anayasa, kanunlar ve İçtüzük gereğince işaret oyuna yahut gizli oya başvurulması zorunlu olmayan hallerde açık oylama yapılması en az 20 milletvekilinin yazılı istemine bağlı olacak.

Buna göre önergelerin, oylamaya geçilmeden önce Başkanlığa verilmiş olması gerekecek.

Açık oylama önergesinde imzası bulunan en az 20 milletvekilinden herhangi birinin oyunu kutuya atmadığı anlaşılırsa, yapılan oylama, işaret oyu niteliği olarak sayılacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA