Gündem

İGDAŞ'ı incelemeye alan EPDK neden elektrik dağıtım şirketleri hiç bir inceleme başlatmadı?

Türkiye, koronavirüs salgını sürecinde gelen faturaların pahalılığını tartışıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğalgaz faturalarıyla ilgili itirazların ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten İGDAŞ’a soruşturma başlattığını duyurmuştu. Ancak EPDK’dan elektrik faturalarıyla ilgili şikayetlere ilişkin bir açıklama gelmemişti.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal yaptığı yazılı açıklamayla elektrik faturalarına değindi.

“TEBLİĞ HÜKÜMLERİNE GÖRE BU VATANDAŞLARIN BU FATURALARI ÖDEMEMESİ GEREKİYOR”

Koçal, “Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yayınlamış olduğu yönetmeliğe aykırı hareket etmeye devam ediyorlar” dedi.

Aziz Koçal açıklamasında şunları kaydetti:

“EPDK’nın yayınlamış olduğu Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin Sayaçların okunması ile ilgili 32/1 maddesi ‘Sayaçlar, en az 25 en fazla 35 günlük dönemlerle dağıtım şirketi tarafından her takvim ayında bir defa okunur. Bu okuma aylık okuma olarak değerlendirilir.’ hükmüne aykırı olarak 40/90 gün arasında fatura düzenlendiği yönünde çeşitli şikayetler tarafımıza ulaşmaktadır.

İstanbul’da bir vatandaşa EnerjiSA şirketi tarafından 88 günlük 676,00 TL’lik bir fatura düzenlenirken, aynı binadaki diğer komşusuna da 88 günlük, Gölcük’te ise Sepaj enerji tarafından yine bir vatandaşa ise 55 günlük 337,00 TL fatura düzenlendiği tarafımıza gelen şikayetlerden bazılarıdır.

Bilindiği üzere EPDK Başkanı İGDAŞ faturalarının yasal düzenleme sürelerine uyulmadığı gerekçesi ile 08/05/2020 tarihinde bir Televizyon kanalında vatandaşlara seslenerek ‘Sayaç bu işin terazisidir. Güveninizi kaybetmeyin. EPDK gereğini yapacaktır. Yanlış faturaları ödemek zorunda değilsiniz. Mevzuat doğru fatura ödemesini gerektirir.’ demişti.

Bu sözlerin elektrik dağıtım şirketleri içinde geçerli olduğunu düşünüyoruz. EPDK Başkanının demecine ve tebliğ hükümlerine göre bu vatandaşların bu faturaları ödememesi gerekiyor. Ödemediğinde elektriği kesilir ise nereye başvuracak. Faturaları 35 günün üzerinde düzenlenen abonenin de saatlerinin bulunduğu yerin değişmediği ve okunabilir bir yerde olduğu halde neden bu kadar uzun süre de fatura düzenlendiğini haklı gerekçesi olabilir mi? Bu tür uygulamaların haklı gerekçesinin olamayacağı kamuoyuna bizzat EPDK tarafından açıklanmıştır.”

“ŞİRKETLER HAKKINDA İNCELEME BAŞLATACAK MISINIZ”

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İGDAŞ faturaları ile ilgili kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda, EPDK’nın bu hassasiyetini diğer doğalgaz şirketleri ve elektrik dağıtım şirketleri hakkında da göstermesi gerektiğini onlar hakkında da EPDK’ya şikayetler gittiğini gerekli incelemeye başlandığına dair açıklamalar beklediğimizi ifade etmiştik.

Şimdi kamuoyu huzurunda soruyor ve gereğinin yapılması talep ediyoruz.

Gerek Kadıköy’de enerji dağıtımı işini üstlenen EnerjiSA şirketi gerek ise Gölcük’te enerji dağıtımı işini üstlenen Sepaş şirketi hakkında inceleme başlatacak mısınız?

İki üyemiz ve benzer durumda başka abonelerinde olduğunu bildiğimiz uygulamaların derhal düzeltilmesi ve faturalarının iptal edilmesi enerji dağıtım şirketlerinin ‘Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin Sayaçların okunması ile ilgili yönetmeliğe’ uygun hareket edilmesi yönünde gereğinin yapılması için ve EPDK başkanının Tüketicinin haklarının korunması yönünde kamuoyuna yansıyan hassasiyetinden hareketle talep ediyoruz.”