Gündem

İkinci el araçlarda yeni dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!

İkinci el araç alım satımda yeni dönem başlıyor. Artık alım satım yapacak işletmelerin yeni mevzuatına göre bundan sonraki süreç içerisinde otomobilin satış tarihinden önce en az 3 gün öncesinde ekspertiz raporunun alınmış olması gerekiyor.

EKSPERTİZ ÜCRETİ

Ekspertiz rapor ücret, eğer satışta alıcıdan kaynaklı bir sorun yaşandıysa alıcı, diğer durumlarda ise satıcı işletme tarafından ödeneceği ifade edildi. Rapor 5 yıl boyunca saklanacak. Zorunluluğa katılmayan araçlar 8 yaşını doldurmuş ve 160 bin km’yi aşmış araçlar için geçerli olmayacak.

İSANLAR NE ALIP SATTIKLARINI BİLECEK

Konuyla ilgili açıklama yapan Oto Ekspertizi Tarık Ertürk, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“İnsanlar ne alıp sattıklarını bilecek, eskisi gibi kandırılamayacak. Bazı satıcılar arabanın üzerini örtüp, süsleyip satıyor ama ekspertiz yapılınca bunlar ortaya çıkıyor. Zaten insanlarımız artık ekspertizi kendileri zorunlu hale getirdiler. Kimse ekspertiz yaptırmadan araç almıyor. Ekspertizin zorunlu hale getirilmesi de normaldir”

İkinci el araçlarda yeni dönem başlıyor! Artık zorunlu olacak!

AKILLARDA SORU İŞARETİ OLMAYACAK

Aracını satmadan önce ekspertize götüren Ahmet Semirgin ise, bu uygulama ile akıllarda soru işareti kalmadığını ifade ederek, “Satışlarda araçların sorununun olmadığını söylüyorlar ve sıkıntılı çıkıyor. Bu durumları çok duyduk zamanında. Ben satıcıyım, aracımın durumunu biliyorum ama karşı tarafın da bilmesini istiyorum. Bunun için de işinin ehli olan insanlara getirip yaptırmak iki taraf için de iyi oluyor. En azından ben satarken malımın arkasında duruyorum, alacak kişilerin de akıllarında soru işareti kalmıyor”