Gündem

İlk Milli Fırkateynin Yapımı İçin Düğmeye Basılacak

Türkiye’nin ilk milli fırkateyni İstanbul’un yapımına, yarın düzenlenecek törenle başlanacağı açıklandı.

“İstanbul” ismi verilen İ sınıfı fırkateynin ilk kaynağını Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu tarafından yapılarak projeye başlanılacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, yüksek menzile, etkin silahlara, komuta kontrol ve savaş sistemlerine yönelik ihtiyaçların milli imkanlarla karşılanmasına yönelik çalışmalar başlatılmış ve bu kapsamlar içerisinde “ada sınıfı” korvetlerin devamı olarak “i sınıfı fırkateyn”in yapımının planlandığı bilinmekteydi.

Milli geminin inşasında bir başlangıç olan ada sınıfı korvetlerin güzel başarısı diğer ülkelerin de dikkatinden kaçmayarak dillere destan olmuştu. Milli imkanlarla yapılan ada sınıfı 4 korvetin ardından 5. gemi olarak fırkateyn sınıfı gemi yapılacak. “İstanbul” adı verilen bu harika gemi, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni olma özelliğinde üstlenmiş olacak.

SOMALİ’YE 2. KEZ YAKIT DOLDURMADAN GİDEBİLECEK

İ sınıfı fırkateynler İstanbul’dan Somali veya Yemen’e yakıt ikmali yapmadan ulaşabilecek ve bu depo ikmali sayesinde ulaşım sorunu ortadan kalkmış olacak.

Gemiye Dikey Atım Sistemi (DAS) ile su üstü ve hava hedeflerine karşı “Evolved Sea Sparrow Missile” (ESSM) güdümlü mermi atma kabiliyeti kazandırılan fırkateynlerin, ESSM güdümlü mermi entegrasyonlarıyla hava hedeflerine karşı kullanılabilecek güdümlü mermi sayısının ise 21’den 64’e, menzili ise 5 kilometreden 18,5 kilometreye çıkartılacağı belirtilmekte.

MİLLİ GÜDÜMLÜ MERMİ ATMACA DEVREDE

Su üstü hedeflerine karşı güdümlü mermi sayısının ada sınıfı korvetlerde 8 iken i sınıfı fırkateynlerde bu sayı 16’ya yükseltilerek üst düzey planların yapılması gündemde.

Ada sınıfı korvetlerdeki Harpoon güdümlü mermi sisteminin milli Atmaca güdümlü mermisiyle değiştirilmesi planlanmakta. Halihazırda Roketsan tarafından geliştirme çalışmaları devam eden Atmaca’nın, 222 kilometreye kadar menziliyle yerli savunma sanayinin önemli bir başarısı olması planlanmakta.

Kamupersoneli.net | AA