Gündem

İMO açıkladı: 'Okullar depreme hazır değil! 7 bin 437 okul binası için tedbir alınmalı!'

İstanbul Valiliği’nden gelen son dakika verilerine göre İstanbul’da okulllar depreme hazır değil! 7 bin 437 okul binasından sadece 1135 okul binası depreme karşı hazırlanmış durumda…. Bu okullarda okuyan öğrenci sayısı ise 3 milyon 175 bini geçiyor. Uzmanlar valiliğin bu verilerden yola çıkarak gereken önlemleri almasını istiyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe buna rağmen depremin etkisini azaltacak önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.

“İstanbul depremi Elazığ’da ki depreme benzemez”

Gökçe hasarlı binalara ilişkin bir çaba olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Eğer öyle bir irade olsa deprem yaşamış olmamıza rağmen Kanal İstanbul projesini hala gündemde tutmazlar. Biz açıklama yaptık dedik ki artık Kanal’ı falan bir tarafa bırakın bu proje için harcanacak parayla bütün Türkiye’deki yapı stoku başta okullar olmak üzere deprem güvenlikli hale getirilebilir. Elazığ’da şahit olduk, küçük bir deprem olmasına rağmen 41 yurttaşımızı kaybettik. Binlerce insanımız da sokakta kaldı. İstanbul depremi Elazığ’da ki depreme benzemez. 7 ve üzeri büyüklükte olacak binlerce yapı yıkılacak yerle bir olacak, ağır hasar görecek. En azından 3 milyon mertebesinde insanımız sokakta kalacak.”
 

“Güvende hissetmiyoruz”

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Kazım Yılancı ise ne okullarda ne de diğer binalarda yeterli analiz çalışması yapılmadığını aktardı. Yılancı şöyle konuştu: “Size bir örnek vereyim. Sancaktepe Osmangazi İlkokulu binası eylül ayındaki depremde hasar gördü ama buna ilişkin ne Milli Eğitim yetkilileri ne de diğer yetkililer bir çalışma yapmadı. Bu veriler manidar. Herkes açıklama yapıyor. Artık önlemlerin alınması lazım. Alınsın ki biz de hem kendimizi güvenli hissedelim hem de öğrencilerim kendilerini güvende hissetsin.”