Gündem

İngiliz Milletvekilinin Öldürülmesi Üzerine Türkiye'den Tepki Yağıyor

İngiliz Milletvekili Cox’un öldürülmesi üzerine Türk siyasilerden tepkiler yağıyor. Eski Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Üstün tepkilerini dile getirdi.  

Eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İngiltere’de İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox’un, Thomas Mair tarafından öldürülmesine tepki göstererek, “Bu ırkçılar önlerine çıkan tüm engelleri, kişileri yok etmeye hazır ve çok tehlikeliler. Tedbir alınmazsa, İngiltere’de yaşayan Hintliye, Pakistanlıya, Kuzey Afrikalıya karşı saldırılar artabilir.” dedi.

Üstün, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cox’u öldüren ırkçı Mair gibi kişilerin sadece İngiltere’de olmadığını, Almanya’da, Avusturya’da ve İsviçre’de de bulunduğunu belirtti.

Almanya’da 8 Türk’ün öldürülmesiyle ilgili davanın sürdüğünü ve hala sonuç alınamadığını ifade eden Üstün, Cox’un İngiltere’de insan hakları mücadelesi veren, mazlumların yanında ve “Avrupa’nın iyi yüzü” olduğunu vurguladı. 

AK Parti’li Üstün, Jo Cox’un milletvekili ve halkın temsilcisi olduğunu, öldürülmesine yönelik daha büyük tepkiler ortaya konulması gerekirken, bunu göremediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Cox’un öldürülmesi dünyada ve Türkiye’de şok etkisi yaratmadı, bunu şaşkınlıkla karşıladık. Avrupa’da sağcı, ırkçı fikirler çok fazla yükseldiği için buna tepki bile gösteremediler. Avrupa’da siyasi ırkçılık yükseldi ve taban buldu. Siyasetçiler onları küstürmekten korkuyor olabilirler ya da kendilerinin de artık böyle bir saldırıya maruz kalabileceklerini düşündükleri için tepkilerini yüksek sesle dile getirmemiş olabilirler. Türkiye de kendisi ile aynı kulvarda mücadele eden milletvekilinin öldürülmesine gereken tepkiyi göstermedi. Çuvaldızı kendimize de batırmalıyız. Bu öldürülmenin televizyonlarda, gazetelerde çokça yer bulması gerekirdi ama bu maalesef olmadı. Ben, Cox’un ırkçı bir saldırı sonucu öldürülmesini şiddetle kınıyorum, İngiltere’ye ve ailesine başsağlığı diliyorum.”

– “Korkudan tepkiler ortaya konulamadı”

Ayhan Sefer Üstün, Avrupa’da ırkçılığın siyaseten yükselmesinin bu cinayete tepkileri engellediğini, belki korkudan bu tepkilerin ortaya konulamadığını belirterek, “Tek Avrupa yok, Avrupa’da Cox gibi, insancıl, barışçıl, insan haklarına saygılı, Avrupa değerlerini hala savunan bir kesim var. Türkiye, Avrupa’nın bu kesimiyle diyaloglarını sürdürmeli. Bizim Avrupa’dan uzaklaşmamız her iki tarafın da faydasına değil. Avrupa’nın da Türkiye’nin de lehine olan, Türkiye’nin, Avrupa’da demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri savunanlarla iş birliğini sıklaştırmasıdır.” değerlendirmesinde bulundu. 

Avrupa’da hala özgürlük ortamı bulunduğuna işaret eden Üstün, “Mesela Belçika’daki bir imam hatip lisesinden, eleştirdiğimiz ama buna rağmen var olan inanç özgürlüğünden dolayı pırıl pırıl genç kızlarımız mezun oldu. Bizim oradaki özgürlükçü, demokratik kesimlerle diyaloglarımızı geliştirmemiz lazım.” diye konuştu. 

AK Parti’li Üstün, “Avrupa’daki ırkçılar milletvekilini öldürerek mesaj vermek, korku mu salmak istiyorlar?” sorusu üzerine, İngiliz Parlamentosu’ndaki Suriye dostluk grubu eş başkanı da olan Cox’un, “Suriyeli çocukları savunduğunu, İngiltere’nin göçmenlere kapılarını açmasını istediğini, 3 bin göçmen çocuğunun alınması için Parlamento’ya teklif verdiğini.” ifadelerini kullandı.

– “Avrupa’da ırkçılık cinnet halinde”

Cox’un, insan hakları sorunu konusunda çalışmalar yapan, bu sorunu çözmek için çabalayan, bu konuda gündem oluşturan bir milletvekili olduğunu vurgulayan Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu insana siyaseten itiraz edebilirsiniz ama dokunulmazlığı olan bir kişiyi öldürecek kadar ileriye gidilmişse, o zaman bu yönde görüş bildiren, çabalayan insanların içlerine korku salarsınız. Onlar yavaş yavaş geriye çekilirler, bu tür görüşleri savunamaz hale gelirler. Irkçılık daha da cesaret bulur, güç kazanır. Sayıları az dahi olsa güçlü görünürler, toplumu korkutarak esir alırlar. Gözünü karartıp bunu yapanlar her türlü cinneti, çılgınlığı yapabilirler. Eğer tedbir alınmazsa İngiltere’de yaşayan Hintliye, Pakistanlıya, Kuzey Afrikalıya karşı saldırılar artabilir. Bırakın yeni gelen göçmenlerin, eskiden gelen Müslümanların ya da Cox gibi onların haklarını savunanların da benzer saldırılara maruz kalma ihtimali var.”  

Avrupa’da ırkçılığın “Cinnet halinde” olduğunu ve bu ırkçıların her türlü eylemi yapabileceğini anlatan Üstün, “Almanya’da masum 8 Türk’ü öldürürken, Bulgar kökenli bir Yunanlı ile Alman polisini de öldürdüler. Bu ırkçılar, önlerine çıkan tüm engelleri ve kişileri öldürerek, yıkarak, yakarak, yok etmeye hazırlar ve çok tehlikeliler. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı iken yaptığımız çalışmalarda bunların çok tehlikeli olduğunu, önlem alınması gerektiğini, alınmazsa bir gün kendilerini de vuracağını söylemiştik.” diye konuştu.

Kamupersoneli.net / AA