Gündem

İngiltere'de İşçi Partisi’nin lideri Corbyn Zorda Durumda

 Birleşik Krallık’ta yapılan AB referandumundan çıkan “Brexit” kararının ardından muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn’e yönelik partisi içinden istifa çağrıları yükseliyor.AB’de kalınmasından yana kampanya yürüten ancak kampanyaya yeteri kadar destek vermemekle eleştirilen İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, partinin önde gelen isimlerinden Hilary Benn’in gölge kabinedeki görevine dün akşam son verdi.


İngiliz yayın kurumu BBC’de Andrew Marr Show’a katılan Benn, İşçi Partisi lideri Corbyn’in AB’de kalınması yönünde yürüttüğü kampanyada isteksiz davrandığını belirterek “İyi ve düzgün bir adam. Fakat bir lider değil. Asıl problem bu” dedi. Benn’in görevinden alınmasının ardından bu sabah Gölge Sağlık Bakanı Heidi Alexander da istifa etti.

Alexander, ITV’de yaptığı değerlendirmede, “İstifa ettim çünkü güvenilir bir lidere ihtiyacımız var. Yapılabilecek en düzgün ve onurlu şey istifa etmekti” dedi.

İşçi Partisi milletvekili Stephen Kinnock ise Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, İngiliz siyasetinde ana muhalefet partisinin kabinesi anlamına gelen “gölge kabinedeki” çok sayıda kişinin istifayı değerlendirdiğini söyledi.

Kinnock, “Burada asıl önemli mesele liderimizle ilgili. Referandum gerçek anlamda Britanya’daki siyaseti tamamen değiştirdi.” diye konuştu.

İngiltere’nin gelecek aylarda AB ile zorlu bir müzakere dönemine gireceğinin altını çizen Kinnock, “Jeremy’nin bu müzakereleri yürütecek yeterli becerisinin ve deneyiminin olduğunu düşünmüyorum.” ifadesini kullandı.

Corbyn’in partinin liderliğinden istifa etmesi gerektiğini belirten Kinnock, gelecek 12 ayda ülkenin yeniden genel seçime gideceği tahmininde bulundu.

İngiltere’nin eski Savunma Bakanı Liam Fox ise İşçi Partisi’nde olası bir liderlik yarışında aday olabileceğini söyledi. 

Öte yandan İngiltere’nin gölge Maliye Bakanı John McDonnell, Corbyn’e destek vererek “Jeremy hiçbir yere gitmeyecek. 9 ay önce bu ülkede bir siyasetçiye verilmiş en büyük destekle seçildi.” dedi.

Geçen yıldan bu yana İşçi Partisi liderliği yapan 67 yaşındaki Jeremy Corbyn hakkında bazı İşçi Partili milletvekilleri, ülkedeki “Brexit” kararının ardından güvenoyu yoklaması yapılmasını istemişti. Corbyn, seçmenlerin tepkileriyle de karşılaşıyor. Dün başkent Londra’da yapılan eşcinsel yürüyüşüne katılan Corbyn, protesto edildi ve istifa etmesi istendi. Ancak Corbyn dün yaptığı açıklamada, istifa etmeyeceğini, görevinin başında olduğunu söylemişti.

650 koltuklu İngiliz Parlamentosunda 229 milletvekili bulunan İşçi Partisi, AB referandumu öncesinde birlikte kalınmasından yana kampanya yürüttü. 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52’si “AB’den ayrılalım” dedi.

AA | Kamupersoneli.net