Gündem

İngiltere'den YPG ve Rusya'ya tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond yaptığı açıklamada terör örgütü YPG’ye destek veren Rusya’ya tepki gösterdi.

Philip Hammond, Rusya ile terör örgütü YPG’nin birlikte hareket ettiklerine dair kanıtlar gördüklerini söyledi.

Hammond, bunun rahatsızlık verici bir durum olduğunu kaydetti.

Rusya kanadında ise PYD açık bir şekilde desteklenmeye devam ediliyor. PYD, Rusya’nın Başkenti Moskova’da bir ofis kurdu. Ofisin açılışına bazı milletvekilleri de katıldı.

Bunun yanında 20 Şubat 2016 günü Rusya Hava Kuvvetleri tarafından PYD’ye ait bir kampın vurulduğu açıklandı. Rusya tarafı olayı doğruladı. Yapılan açıklamada Rusya’nın PYD’nin kadın kollarına ait stratejik bir hedefi burduğu kaydedildi.

Olay sonrası terör örgütü PKK’dan özür dileyen Rusya tarafı aynı olayın yaşanmayacağı garantisini verirken bu olayın çözümü için de elinden gelen gayreti göstereceğini açıkladı.

Konuyla alakalı olarak Suriye tarafından da bir açıklama geldi. Suriye Savunma Bakanlığı olayın yanlış koordinatların bombalanması ile gerçekleştiğini belirtti ve bu durumda Suriye’nin kesinlikle bir suçu olmadığı vurgusu yapıldı.

PYD’den gelen açıklama da ise yaşanan bombardman nedeniyle çok sayıda kayıp olduğu açıklandı. PYD’nin sözde yetkilileri olayın tekrarlanması durumunda Rusya ile ilişkilerin tamamen kesileceğini vurguladı

Öte yandan Türkiye fırtına obüsleriyle terör örgütü PYD’yi vurmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak bir açıklamada buluna Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, PYD’yi Fırat’ın batısına geçmemesi konusunda bir kez daha sert bir şekilde uyardı. Davutoğlu bunun ihlal edilmesi durumunda Türkiye’nin çok sert ve caydırıcı tedbirler almaya devam edeceğpini açıkladı.

Bunun yanında Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinin ardında Rusya, Suriye sınırına S-400 Hava Savunma Sistemi yerleştirmişti. Türkiye ise ASELSAN tarafından yerli imkanlarla üretilen KORAL’ı Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim etti.

KORAL, hava savunma sistemlerinin radarlarını karştırarak işlevsiz hale gelmesini sağlıyor.