Gündem

İphone'un iMessage Şifrelemesi Kırılır Mı?

iPhone’un iMessage Şifrelemesini Sonunda Kırdılar

Şifreli mesajların okunmasına olanak sağlayan açık sonunda bulundu. Johns Hopkins Üniversitesi bünyesinde çalışan bir grup bilişim uzmanı İphone ‘un mesajlaşma yazılımı olan iMessage üzerinden gönderilen şifreli mesajların okunabilmesini sağlayan bir açık buldular. Açık sayesinde şifreli mesajlar düz metinler halinbe getirilebiliyor.

İphone ve FBİ ‘ın Şifre Savaşları Devam Ediyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde Federal Mahkeme ve FBİ , İphone’nun şifreli yazılımının çözülmesini talep ediyor. Talep etme gerekçeleri ise bir teröristin telefonunda bulunan gizli mesajların çözülmesi. İphone cihazlarda bulunan güvenlik önlemleri Amerika Birleşik Devletleri hükümetini bir süredir köşeye sıkıştırıyor. Zira telefonlarda bulunan mesajları okuyabilmek için kullanıcının şifre girmesi gerekiyor. Şifreyi 10 kere yanlış girdiğiniz takdirde tüm sistem fabrika ayarlarına dönüyor. Hal böyle olunca tarihin en bilinen , eski ve çalışan yöntemlerinden birisi olan “brute force” bile olanaksız hale geliyor. İphone ise şifreleme yazılımının çözülmesi sonucunda Amerika’nın yine insanların özel hayatlarına müdahalede bulunacağını iddia ediyor. 

Peki Şifreleme Nasıl Kırıldı?

Az öncede belirttiğimiz üzere şifrelemenin bilinen yöntemlerle kırılması neredeyse imkansız. Var olan tüm şifreler kırılabilir fakat kendi kendini yok eden bir şifreyi kırabilmeniz için elinizde çok az olasılık ve varyasyon kalıyor. Hal böyle olunca iMessage’in şifreleme sistemi iCloud üzerinden kırıldı. Apple’ın mimli depolama hizmeti daha öncede defalarca açıklar bulundurmuş hatta geçen sene aralarında holywood yıldızlarınıda olduğu ünlülerin özel resimleri internete yayılmıştı. iMessage’daki mesaj verileri iCloud’da da saklanıyor. Hal böyle olunca Jons Hopkins üniversitesi bünyesindeki ekibin lideri Matthew Green ve ekip arkadaşları iPhone cihazın iMessage üzerinden  mesajlaşma işlemleri esnasında veriler iCloud’a ulaşmadan araya girerek anahtarın kendilerine gönderilmesini sağladı. Anahtarı ele geçiren ekip şifreli metni düz metin haline çevirebildi.

Kamupersoneli.net