Gündem

İran'dan açıklama: 'Türkiye yanımızda olsun, her türlü altyapıyı sağlamaya hazırız”

Sorena Sattari, geçtiğimiz günlerde Türkiye-İran ilişkisini değerlendirdi. Üç günlük ziyaret kapsamında Türkiye ile İran arasındaki ticaret ve teknoloji işbirliğini artırmayı amaçlayan Sattari, Üç günlük ziyaret kapsamında, “Türkiye sayesinde bölgede ayaklarımızın üzerinde durup, ABD ambargolarını reddedebiliriz. Bu işbirlikleri için her türlü altyapıyı sağlamaya hazırız” dedi. Türkiye ile ilişkisini ‘Kadim’ olarak nitelendiren Sattari aralarındaki hukukun 60 yıllık bir dostluk olduğunu belirterek, “Sizlerin karşısında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizim ilişkilerimiz kadimdir. Türkiye ile ilişkilerimiz yüzyıllardır iyi niyetli olarak devam etmekte, 60 yıla yakın zamandır iki ülke arasında vize muafiyeti var” dedi.

İran’ın Türkiye’yi dünyaya açılan kapı olarak gördüğünü vurgulayan Sattari, “İran’da ekonomide yeni bir nesil doğuyor. Bu nesil hem genç hem atak hem de bilimde önde. İran’ın ekonomisi geçmişteki gibi petrol ve doğalgaza bağımlı değil. Ekonomi alanındaki yeni neslimiz Türk firmaları için güvenilir ortak olabilirler. Biz devletler olarak iş adamlarımıza köprü olmalıyız. Altyapıyı sağlamalıyız. Bu yoldaki sorunları varsa halletmek için buradayım” diye konuştu. 

İran'dan açıklama: 'Türkiye yanımızda olsun, her türlü altyapıyı sağlamaya hazırız”

“Türkiye yanımızda olursa ABD ambargolarına karşı dik durabiliriz”

“Bizi ambargoya mahkum eden ülkeler bizim dostluğumuzu elimizden alamazlar” diyen Sattari, “Türkiye sayesinde bölgede ayaklarımızın üzerinde durup, ABD ambargolarını reddedebiliriz. Bu işbirlikleri için her türlü altyapıyı sağlamaya hazırız” şeklinde konuştu.

“ABD ambargosu nedeniyle teknoloji üretmeyi öğrendik”

Son 5 yıldır İran ekonomisinin insan gücü olarak zenginleştiğini anlatan Sattari, “4 milyon öğrenci 14 milyon yüksek öğrenim görmüş vatandaşımız var. 6 yıl önce Ruhani döneminde ekonomide insan gücünü ortaya çıkardık. 40 yılı aşkın ABD ambargosuyla karşı karşıyayız. Bu ambargo nedeniyle insan gücümüzü yerel teknoloji ile birlikte geliştirdik. Böylece kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı ve yerli teknolojiyi geliştirmeyi öğrendik” ifadelerini kullandı.