Gündem

İran, Türkiye ve Rusya'nın Katıldığı Zirve Sona Erdi (Alınan Kararlar Açıklandı)

Rusya Türkiye ve İran Dışişleri Bakanlarından Ortak Karar 

İran Dışişleri Bakanı Zarif Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de siyasi bir çözüm yolunun bulunması için yeni bir sürecin başlatıldığını ifade etti.  Reuters’ın paylaştıklarına göre İran Dışişleri Bakanı Zarif, Suriye’de askeri değil yalnızca siyasi bir çözüm olduğu belirtildi.  

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Suriye’de ateşkeste uzlaşılmasını istediğini belirtti. Ayrıca Türkiye, Rusya ve İran’dan Dışişleri Bakanları Suriye’nin geleceği hakkındaki görüşme devam ediyor. 

Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova görüşmede göz yaşlarını tutamadı. Lavros ise meydana gelen suikasta hızla tepki vermesinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanlarımızın da ifade ettikleri gibi bu trajedi terörle daha etkin bir şekilde mücadele etmemizi sağlıyor. Bugünkü ikili ve üçlü toplantımız Suriye’deki çözüme insani yardımın ulaşımının kolaylaştırılmasına, siyasi çözüme yönelik çalışmamıza katkı sağlayacaktır. Teröristlere kesinlikle müsamaha gösterilmeyecektir dedi. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sayın Karlov iyi bir diplomat harika bir insandı. Benim için iyi bir dosttu. Bu terör saldırısının hedefi ilişkilerimize zarar vermek ve son zamanlarda ulaştığımız tüm hedefleri yok etmektedir. Türkiye ve Rusya bunun farkındadır ve buna müsaade etmeyeceğini defalarca vurgulamıştır. Bu terör saldırısının hesabı sorulacaktır. Rusya ile iş birliğimizi Suriye’de siyasi çözüme ulaşmak için diğer alanlarda da sürdüreceğiz dedi. 

Zirve Sona Erdi 

Rusya’nın Başkenti Moskova’da gerçekleştirilen zirve sona erdi. Yapılan görüşmenin ardından İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bir açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Suriye krizinde üç ülkenin birlikte çalışacakları mesajını verdi. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Moskova, Ankara ve Tarhan’ın Suriye’de çözümün garantörlüğünü yapmaya hazır olduğunu belirtti. Şoygu, Rus uzmanların Suriye’deki çözüm için ‘ Moskova Bildirgesi ‘ hazırladığını ifade etti. Türkiye ile İran’ın bu bildirgeyi destekleyebileceğini umduğunu belirtti. 

Suriye Hakkında Ortak Çabalar Kararlılıkla Sürecek

Şoygu Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile bir görüşme yaptı, Yapılan görüşmenin ardından Şoygu, başta Halep’te devam eden sivillerin tahliyesinin tamamlanması olmak üzere Suriye’deki barışın sağlanarak çözüme yönelik ortak çabaların kararlılıkla devam edeceğini ifade etti. 

Kamupersoneli.net