Gündem

İran vurdu! 80 ABD askeri öldü!

İran ve ABD arasında gerilim artmaya devam ediyor. İran devrim muhafızlarının, Irak’taki ABD üslerine balistik füzelerle saldırı düzenlenirken, Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada “İran’a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır” denildi. 

Pentagonda ilk açıklama

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, “7 Ocak’ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak’taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran’dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı

Trump: Her şey yolunda! 

Saldırılar sonrası Beyaz Saray’da hareketlilik gözlenirken, ABD Başkanı Donald Trump ve üst düzey yetkililer ‘ulusal güvenlik toplantısı’ gerçekleştirdi. Trump, daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Her şey yolunda! Can kaybı ve hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yarın sabah açıklama yapacağım” dedi. İran televizyonu son olarak saldırıda 80 ABD’linin öldüğünü duyurdu. 

İran vurdu! 80 ABD askeri öldü!

Saldırının saati dikkat çekti

İran’ın yayınladığı görüntüler, saldırıların Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü 01.20’nin seçilmesi. Fırlatılan Kıyam füzelerinin görsellerinin yayımlanması… İran Kasım Süleymani’nin cenazesini dört gün gezdirirken 4 gün boyunca nerelere saldırı yapılabileceğine dair bir çalışma yapmış. İzdiham ve farklı nedenlerden ötürü Kasım Süleymani toprağa verilemedi. Sonrasında saldırı yapılıp dünyaya duyurulduktan sonra Süleymani’nin defni gerçekleştirildi. 

İran vurdu! 80 ABD askeri öldü!

İran’dan ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelere tehdit 

Devrim Muhafızları’ndan bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de ‘uyarıldığı’ açıklamada, “Her durumda İran’a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi. Balistik füze saldırısının ardından Mehr Haber Ajansı, İran jetlerinin askeri üslerden TSİ 03.20’de havalandığını duyurdu. Amerikan NBC televizyonunun Tahran büro şefi Ali Arouzi, İran devlet medyasına dayandırarak İran jetlerinin Irak hava sahasına girdiğini duyurdu. 

İran vurdu! 80 ABD askeri öldü!

Devrim Muhafızları: Füze saldırıları sadece ilk adımdı 

İran devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları’ndan bir komutanın füze saldırılarının “sadece ilk adım” olduğunu, İran’ın bölgedeki Amerikan askerlerini hedef almayı sürdüreceğini söylediğini duyurdu. İsmi verilmeyen komutanın “Füze saldırıları sadece ilk adımdı, ABD Başkanı Trump ordularını bölgeden ve ulaşabileceğimiz yerlerden çekmeli” dediği aktarıldı. 

İran vurdu! 80 ABD askeri öldü!

ABD karşılık verirse savaşa neden olur

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanlarından Hüsamettin Aşena, sosyal medya hesabından “ABD’nin karşı bir askeri eylemi, bölgede topyekün bir savaşa neden olur. Buna karşın Suudiler bundan farklı bir yol seçebilirdi, İran’la tam anlamıyla barış içinde olabilirlerdi” dedi.