Gündem

İran’da Koronavirüs tehdidi 2 can aldı! Koronavirüs İran’da hızla yayılmaya başladı

Koronavirüs dünya genelinde hızla can almaya devam ediyor. BM tarafından tüm dünyaya ilk kez Koronavirüs alarmı verilmiş ve son 24 saatte 200’den fazla kişi daha hayatını kaybetmişti. Dün ise korona virüsü, komşumuz İran’a kadar geldi ve İran’da dün yapılan açıklamada, Koronavirüs tespit edilen 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bugün İran’dan son dakika Koronavirüs açıklaması daha geldi. İran Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bugün yaptığı açıklamalara göre, İran’da 3 kişide daha Koronavirüs tespit edildiği bildirildi. Ama İran basını ve bazı yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre İran’da an itibari ile 30’dan fazla kişinin Koronavirüs salgınından etkilendiği ve müşahede altında tutulduğu iddia edildi.

Yetkililer tarafından paylaşılan son bilgilere göre Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 126’ya ulaştı ve 64 binden fazla kişide ise virüs tespit edildiği belirtildi.

Van Valiliği, dün İran’da 2 kişinin yeni tip korona virüsten (Kovid-19) hayatını kaybetmesi üzerine, kentte alınacak önlemleri belirledi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, İran’ın Kum kentinde Kovid-19 nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Van’da alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi için Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

TERMAL KAMERA MONTAJI

Virüse karşı alınacak tedbirlerin değerlendirildiği toplantıda, Türkiye-İran sınırındaki Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Gümrük Kapısına termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile virüs hakkında eğitimden geçirilmesi kararlaştırıldı.

BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ

Bu konuda hazırlanacak Türkçe, Farsça, İngilizce bilgilendirme afişlerinin Kapıköy Gümrük Kapısının çeşitli yerlerine asılmasına karar verilen toplantıda, Geri Gönderme Merkezi ön kabul birimine termal kamera kurulması ve personelin virüs hakkında eğitilmesi, sınır birliklerindeki personele de virüs hakkında bilgilendirme eğitimi verilmesinin önemine işaret edildi.

Ayrıca, İran’dan Türkiye’ye kara ve demir yolu ile giriş çıkışların sınırlandırılması konusunda da ilgili bakanlığın görüşünün alınması karara bağlandı.

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca, 6. Hudut Tugay Komutanlığı ve ilgili kurumlardan temsilciler katıldı.

İRAN’DA VAKA SAYISI 5’E YÜKSELDİ

Öte yandan, İran Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada toplam vaka sayısının beşe yükseldiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kianush Jahanpur, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Üç kişide daha Koronavirüs tespit edildi. Virüsten etkilenen toplam kişi sayısı 5’e yükseldi” ifadelerini kullandı