Gündem

İş Dünyasının Duayen İsimlerinden İbrahim Bodur Hayatını Kaybetti


 İbrahim Bodur, bugün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Ekonomide ilklere imzasını atmış olan Bodur, 88 yaşında hayata gözlerini kapadı.


İbrahim BODUR Kimdir?

1928 yılında Yenice Çanakkale’de doğdu. İlkokulu Yenice İlkokulu’nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul’a Robert Kolej’e girdi. Robert Kolej’de ekonomi ve edebiyat bölümlerinden aynı sürede mezun oldu. ABD’de İş İdaresi ihtisasını (MBA) tamamlayıp, 1951’de Türkiye’ye geri geldi.

Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Türkiye’nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası’nı kurdu. 1956 yılına kadar bu fabrikayı yönetti. İbrahim Bodur 1957 yılında Çanakkale Seramik fabrikalarını kurdu.

1952 yılında Türkiye’nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nın kuruluş faaliyetlerine katıldı. 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçilen sanayici Bodur, 1968 yılında İstanbul Sanayi Odası’nı temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’na seçildi. 1969’dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile TOBB Başkanlık Divanı’nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa eden Bodur, iki dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Başkanlığını yaptı.

Türkiye’nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu’dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1957 yılında Türkiye’nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. İlk kurulan limited şirketi, o gün 750 ortaklı, bugün 1200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi’ne dönüştüren Bodur, böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye’nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.

Kamu haberleri, güncel, siyasi, spor, kültür sanat, teknolojik, bilimsel ve daha birçok konudaki olaylardan haberdar olmak için her zaman ki gibi kamupersoneli.net sitesini takip edebilirsiniz. Dünya’yı avuçlara taşıyan telefonlarınıza, android uygulamamızı yüklemeniz takip etmekte fayda sağlayacaktır. 

Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum

  1. Kale Gurubu, Kale Havacılık çalışanları olarak, Grubumuzun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Boduru kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Değerli büyüğümüze Allahtan rahmet, ailesine, sevenlerine ve ülkemize sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Başımız sağ olsun, mekanı cennet olsun.