Gündem

İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı Kabul Edildi ! İşte Önemli Taşeron Detayı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama paylaştı. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu açıklamalarında iş mahkemeleri kanunun kabul edildiğini belirtti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu sosyal medya paylaşımında “İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. İşçilerimiz ve işverenlerimize hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerine yer verdi. 

KANUN TASARISI DETAYLARI

Bunun yanı sıra iş mahkemeleri kanun tasarısında işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin arabuluculuk sistemini geri getiren düzenleme de bulunuyor. Kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasalaşan kanunun detaylarına bakıldığında ise arabuluculuk, tazminat talepleri için arabuluculuğa başvurulacak. Ayrıca arabuluculuğa başvuru yapılmadan açılan davalar reddedilecek. Ancak kanuna göre iş kazaları ve meslek hastalıklarında arabuluculuk olmayacak. Bunların yanı sıra kanun detaylarında taşeron detayı dikkat çekti.

TAŞERON DETAYI

Kanunda belirtilen taşeron maddesine göre asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı halinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenler, arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılacak, iradeleri birbirine uygun olacak.